Reklam

1037 yılı ANILARI: Mustafa Kemal AYDOĞAN

Kabakyazısı’nın Tarihi Taş Mektebin,yakında vefat eden öğrencisinden. fotoğraflar ve anılar.

 

aydogan

 

Mustafa Kemal Aydoğan'ın çektiği bir fotoğraf.

Günlüğünden bazı notlar:

 

 1.İKİNCİ KANUN.1936/Çarşamba Bugün hayata bir adım daha atmış bulunuyoruz.Öğleye kadar Teşrih defteriyle uğraştım.Fakat bir ara canımı o kadar sıktı ki ah..Öğleden sonra aşağı inip kunduramı boyatmadan evvel kuduz hastanesine gittim.Müsamereyi seyre geldim.Akşam mütalaa yapamadık.Gece yarısı bir ses uykumu böldü gözlerimi açtım.Karşımdaki Kemal’di hemen ……sıktım yerimize tekrar yattık.

 

2.İKİNCİ KANUN.1936/Perşembe Sabah baktığımda Zileli arkadaşlarımın hepsi gelmiş bulunuyordu.Öğleye kadar 12 İbrahim de gelmişti.Öğle yemeğini yedik, hava açıktı dışarıda gezdik..Mümessilliğimiz kendi elimize veriliyor..

3.İKİNCİ KANUN.1936/Cuma Babamın gönderdiği ayakkabıyı giydim. Öğleye kadar işte vakit geçti.Öğlede yemekhanede yerlerimiz değişmişti.Çocuklarla aşık oynadık.İkindi de pantolonumu yamadım.Akşam mütalaasında Hendeseye çalıştım.Yemekler sevmediğimdi yemedim,çamaşırlar gelmişti..

4.İKİNCİ KANUN.1936/Cumartesi Öğleye kadar vakit geçirdik. Öğleden sonra Kemal’le kuduza gittik. Mithat’ları bulduk. Onlarla gezdik. Üçümüz istasyona gittik dolaştık gezdik ve ayrılarak mektebe döndüm. Geldiğimizde yemekhane kapısının üzerine radyo hoparlörü konmuştu.

aydogan

Devamını okumak için tıkla:


5.İKİNCİ KANUN.1936/Pazar Sabah öğleye kadar Teşrik defteri ile meşgul oldum. Öğleye yakın bayanlar geldiler. Öğle yemeğini yiyip sevinçle aşağı indik hastaneye uğrayıp hep beraber çok gezdik dolaştık gördük. En nihayet mektebe geçmek için ben ayrıldım bisiklete az bindim.. Gelerek derslerle meşgule koyuldum.

6.İKİNCİ KANUN.1936/Pazartesi Sabah mütalaadan çıktıktan sonra biraz hasta olduğum için revire çıktım. Öğleye kadar yattım. Öğlede Ankara’ya enişteme mektup attım. Öğleden sonra derste doktor gelerek boğazıma baktı ve bir ilaçla gargara verdi gitti. Akşam biraz Fizik yazdım ve akşam da kendi yatakhanemizde yattım. Şükrü gelmişti..

7.İKİNCİ KANUN.1936/Salı Sabah kalktım boğazımın ağrısı biraz fazla idi. Revirde çay içtim. Mütaalayı sınıfta teşrikle geçirdim. Muavinden izin aldım vermedi. Tekrar revire çıktım. İkinci derste arkadaşlarımdan aldığım habere ve Teşrih defterimdeki yazıya ne kadar sevindim. Zile’den …..tebrik.Kuduza gittim …..

8 İKİNCİ KANUN.1936/Çarşamba   Sabah yataktan kalkarak aşağı inmeden revirde çayı içip mütaalaya girdim. Üçüncü derste muallim gelmedi. Öğlede ayakkabı boyattım derslere baktım ve akşam yemeğini yedikten sonra saat 6yı 15 geçe başladı 7.59 geçe(8) tamamen okutulmuş bulunuyordu bu her saat devam etti.

9.İKİNCİ KANUN.1936/Perşembe Sabah uyuyamadığımdan erken uyanarak aşağı indim. Çayı içtim..Mütaalada Tarih çalıştım.Öğlede gezdim.Top oynayanlara hakemlik yaptım.Elişi dersinde izin alarak Fizik defterimi yazdım.Kimyada da Fizik yazdım.İkindi de yeni talimatnameyi okudum.Cevap attım.Akşam mümessil olmuş bulunuyordum.

10.İKİNCİ KANUN.1936/Cuma Sabah doktora arkadaşlarla çıktık. Mümessil olarak bulunuyordum. Muallimler dersleri verip vazifelere bakarak gidiyorlar öğleden sonra da Jimnastik boş geçti, Askerlik keza. Derse giriyorduk. Akşam hava hücumuna karşı ışıkların maskelenmesi hakkındaki talimatı tatbik ettik.

11.İKİNCİ KANUN.1936/Cumartesi Sabah öğleye kadar derslere girip çıktık. Öğleden sonra çamaşırımı değişerek aşağı indim. Hüseyin ile ayakkabıma çivi çaktırdım. Oradan Liseye gittim. Zileli arkadaşlarla biraz gezdik ben onlardan ayrıldım ve doğru mektebe çıktım. Tarihe çalıştım. Pantolonum yırtılmıştı onu diktim. Hava berrak güzeldi.

12.İKİNCİ KANUN.1936/Pazar Sabah her taraf bir kefene bürünmüş gibiydi. Sabah arkadaşlarla beraber İskilipli yakınındaki hamama gittik 20 kuruş verdim. Oradan doğru mektebe çıkarak Tarihe çalışmaya koyuldum. Öğleden sonra da Tarihe çalıştım. Sınıfımıza yeni bir yazı tahtası yapıldı ve silindi birinci mütaalayı kütüphanede yaptık. Tahta yapıldı.

13.İKİNCİ KANUN.1936/Pazartesi  Bir korku bir heyecan..Ne o ? İmtehan.. ha imtehan..Peki kaçıncı ders ve neden günlerce çalıştığımız ve bugüne geldiğimiz an 3üncü derste Tarihten imtehan bir daha o gitti tabii bir daha son ders neden imtehan Fransızca..Zile’den mektup aldım.

14.İKİNCİ KANUN.1936/Salı Gene ne o ..Teşrih imtehanı ne olacak peki oda olsun iyi kötü onu da geçirdik.. ne ise.. bir daha Fizik kaç sual ..onu da yazıyoruz işte bitti verdik al diye.. ikincinin yanlış mı doğru mu olduğunu bilmiyoruz..

15. İKİNCİ KANUN.1936/Çarşamba Sabah biraz erken kalktım uyuyamıyordum. Hendeseden imtehanı yemekhanede yaptı..1ini yapabildim. Bakalım kaç gelecek.. öğlede Zileli Cevat gelmişti. Son derste Kemal’i arkadaşları muavine söyledim. Sersemlik bu. Döğdü..

16.İKİNCİ KANUN.1936/Perşembe Sabah erken kalktım.Mütalaayı Edebiyat çalışmakla geçirdim.1.nci ders Edebiyata girdim.Ondan çıktık.3ncü ders cebirden imtehan olduk.5 mesele sordu 2sini yaptım.Muvaffakiyetsizlik başımıza çöktü..


17.İKİNCİ KANUNi1936/Cuma İkinci ders Psikolojiden imtahan olduk.Öğleden sonra ise Askerlikten imtehan olduk.Askerlik kitabımızı çalmışlardı..

18.İKİNCİ KANUN.1936/Cumartesi Bugün artık imtehanlar bitiyor. Yalnız Coğrafyadan imtehan olduk öğleden sonra arkadaşlarla aşağı indik. Biz Ali ile çok gezdik çok dolaştık. Gene Mithatlarla da gezdik dolaştık o da ayakkabısını diktirdi. Mektebe çıktık. Kütüphane de zil çalmaya kadar kaldım.

19.İKİNCİ KANUN.1936/Pazar  Sabah öğleye kadar sınıfta oturdum ve şiir defterime yazıları yazmaya başladım. Öğleden sonra aşağı inmeyecektim fakat indim ve arkadaşım Rıfat ile tiyatroya gittik. Piyes “Ayşe” idi. Seyrettik. Mütalaaya  ½ saat geç kaldık. Fakat bunu muallime affettirdik. 2nci mütaalada revirde kaldım.

20.İKİNCİ KANUN.1936/Pazartesi Sabah kalktım çayı içtim. Biraz şiir yazdım.derslerden.Muallimde ders verdi.Öğle teneffüsünde de gene şiir yazdım.Hava karlı yarı tipi idi Adnan ile atelye de atıştık biraz ..Samimi arkadaşım Hüseyin ile konuştuk.

21.İKİNCİ KANUN.1936/Salı Hava sakin güneş yok. Dersler muallimler gelip ders vermekle geçiyor öğleden sonra Fizikçi numaraları okudu. İkindi de müdür yatakhanelerdeki çekmecelere bakıp açık kart ve Türkçe yazı arıyordu. Mütaalaarda tarihe çalıştım.

22.İKİNCİ KANUN.1936/Çarşamba Sabah güzel hava iyi ikindide Hendeseden numaraları iyi olanlar okudu bizde bunların içindeymişiz.Öğlede gezdim arkadaşlarımla oynadık günüm en sevinçlerle geçiyor..

23.İKİNCİ KANUN.1936/Perşembe Sabah erken uyanıyorum. Hava açıktı.2.ders Fransızcada müdürün söylemiş olduğu lakırdılar Süleyman kardeşimizle ve bize ağır çok ağır.. kaldırılamıyacak bir halde..Öğlede arkadaşlarla fotoğraf çektirdik..Şiir yazdım.

24.İKİNCİ KANUN.1936/Cuma Sabah zil uyandırdı bizi. Mütealada derse çalıştım. Fizik dersinde numaralara azımsıyanlar hakkında en ağır sözler söyledi. Kara Murat iki Türk hikayesini edebiyat dersinde anlattı. Öğlede cilt yapmayı öğrendim Hasan’dan.. Askerlikten numaralar okundu.8 dir.

25.İKİNCİ KANUN.1936/Cumartesi Derslerde muallimler ders verip gidiyorlardı. Öğleden sonra Adalı ile aşağı indik. Arkadaşları bulamadık. Yalnız Muhittin ile görüştük. Zarf alarak yalnızca mektebe döndüm. Coğrafyayı ciltliyordum. Mustafa kızdırdı. Bıçağı Ziya’ya rastlamış fakat çok uğraştık kurtarıldım.

26.İKİNCİ KANUN.1936/Pazar Sabah çayı içmeden İskilipli ile Mehmet Ali hamamına gittik. Oradan Halkevine geldik. Halit ağbeyimle az gezdik. Mektebe çıktık. Tekrar indim. Liselilerle gezdik. Müsabaka oldu. 21 Ahmet 1inciliği 2inciliği 2.Süleyman aldı. Fehmi hilat verdi. Sinemaya gittim(Bosna Sevdalıları) oynadı çok güzeldi. Akşam kaptan çok sözler söyledi..

27.İKİNCİ KANUN.1936/Pazartesi Sabah gene erken uyandım. Hemen kalkarak yemeğe koştum. Dersler dolu geçti. Elişinden cilt tahtası yaptım. Öğle teneffüsünde coğrafya ciltledim. Boş geçti. Yatakhane teşkilatı yapılmıştı. Fakat yerlere yarın yatılacak.

28.İKİNCİ KANUN.1936/Salı Gene çay zeytin yedikten sonra sıraya dayanarak Teşrihe başladım.. öğleye kadar.. Teşrih muallimi notları okudu öğlede Zile’den Ahmet’ten mektup geldi.. Öğlede atelyede kitap ciltledim. İkindi de atelyede idim. Doktora gittim gözüm için.

29.İKİNCİ KANUN.1936/Çarşamba Sabah erken gene kalktım çayı içtim. Öğleden sonra kitap okurken arkadaşım Lütfi bizi çağırdı. Bir de hep arkadaşlar gelmişlerdi. Sorduk. Numaralarım çok kırık olduğundan başka Yozgat’a gitmek için mektup yaz diyorlardı. Neyse onları gönderdik. Yatak teşkilatı yapıldı. fakat yatmadık. Adnan’la atıştık.

 30.İKİNCİ KANUN.1936/Perşembe  Sabah erken kalkarak aşağı koştum. Derslerimiz hep boş geçti. Hava rutubetli yağmurlu atelyede tahta aldım. Öğlede gezdim. Sonra yatakhane teşkilatı oldu yerlerimizi tanzim ettik. Ömer’le portakal yedik.

31.İKİNCİ KANUN.1936/Cuma Gece hiç uyuyamamıştım. Erken kalktım. Sabahtan Teşrih yazdım. Hava rutubetli. Üçüncü derste müdür Hayati alakadar edecek şeyler söyledi. Öğlede kitap ciltledim. Diğer dersler boş geçti. Askerlikten tabancalar gösterildi. İkindide Teşrih yazdım. Akşam Osmaniyeli Memduh ile soğan için çekiştik. Usuli tedris öğretmeni de sözler söyledi. Mütaalada gürültüler oldu. İkindi de muavin para almayacakları tespit etti. Hep beraber çok gezdik ve nihayet ayrılarak mektebe döndüm kapıda İskilipli ile konuştuk. Akşam atelyede çalıştım.

 

1.ŞUBAT.1936/Cumartesi

Sabah Yozgat’a mektup yazdım. Derslerden Hendesede Hasan öğretmene karşı gelerek dışarı çıktığımızda derste mektuplar dağıtıldı. Bana yoktu. Rıfat’ın Yozgat gazetesinde bir makale nazarımı celbetti. O da Yozgat Lise direktörünün Amasya ortaokul direktörlüğüne tayini idi. Öğleden sonra aşağı indik. Arkadaşları gördük.

2.ŞUBAT.1936/Pazar Sabah erken kalktım ve “Verem Aşıları” kitabını ciltledim. Ondan sonra Kütüphane de öğleye kadar Teşrih defterini yazdım. Öğleden sonra aşağı indim. Azcık dolaştım. Ve geri mektebe gelerek Teşrihe başladım. Bu günlerim en acı günlerim oluyordu. Çünkü cepte para yoktu. Akşam İsmail uğramıştı. Bana ne kadar tesir etti.

3.ŞUBAT.1936/Pazartesi Dersler boş geçiyordu. Öğleye kadar vakit çabuk geçti. Hava açık olduğu için birkaç poz çektirdik. Öğleden sonra dersler boş geçti. Yatakhanede akşam çok gürültü oldu. Sabah bunları muavine şikayet ettiler.

4.ŞUBAT.1936/Salı Sabah kalktım çaya koştum. İçtikten sonra dışarıda Adalı ile çok gezdik. Ve konuştuk. Öğleden sonra bakım olacak. Çayın kenarında uyudum. Yanıma Ruknettin gelmişti. O Coğrafya okudu ben de dinledim. Akşam Boş Beşik Ak Kuşu okumaya başladım.

 

5.ŞUBAT.1936/Çarşamba Sabah erkenden kalktım. Roman okuyordum. Öğleye kadar dersler geçiyordu. Öğlede roman okudum. Zile’den babamdan mektup geldi ve 2 lira gelmişti çok sevindirici bir haberdi bu bana.. Hemen buna cevap verdim. Akşam yemek yerken Amasya’ lı Hoca bir ses çıkararak yere düştü derileri gerildi korkunç vaziyetler aldı ve etrafa acı ve üşüşmeler yayıldı..sonra ayıktı..Sara imiş..

6.ŞUBAT.1936/Perşembe Sabahı kara sert rüzgarla karşıladım..öğleye kadar anlarım heyecan içinde geçiyordu.3ncü saat Cebir dersinde Boş Beşiğe nihayet verdim. Öğleden sonra Üvey Ana’yı aldım. İkindi de arkadaşlarla birlik oyunu oynarken kolumun üzerine düştüm ve fena halde ağrıyordu.

7. ŞUBAT.1936/Cuma Kolum ağrıyarak zor güç kalkabildim. Rüyalarım çok fena idi. Öğleye kadar dersleri zor bela geçirdik. 3ncü derste acı bir haber bize müdür nasihat verirken söylemiş olduğu 2 kelime ile kalbimi kırmış bulunuyordu. Öğlede sahada top oynayanları seyrettim. Askerlik dersinde de öğretmenimiz acı sözler söyledi. İkindi de aşağı inerek roman okudum.

8.ŞUBAT.1936/Cumartesi Sabah kar yağıyordu. Öğleye kadar zor tuttum kendimizi zor zaptettik. Muzaffer’le aşağı inip çorap aldım. Kağıt falan aldık. Berberde tıraş olup tekrar mektebe koştuk ve geldiğimiz zaman hemen romana başladım.

9.ŞUBAT.1936/Pazar Hava kapalı kar yağıyor. Sabah erken kalkıp yatağımda doğrularak romana sarıldım. Ve en heyecanlı yerinde bırakıp kalktım. Öğleye kadar romanla kütüphanede meşgul oldum. Ve nihayete erdirdim. Öğleden sonra sinemaya gittik. Orada Ulvi ile görüştük. Filmler Gizli Harp diğeri…..Koşa koşa yetiştik.

10.ŞUBAT.1936/Pazartesi Dersler gelip geçiyor. Havada soğuklar baş gösterdi.Öğlede günlerce ….  heyecanla beklediğimiz karnelere kavuştuk.Kimisi sevinç içinde kimisi kederli anlarını yaşıyor..İşte bu mektep hayatı böyle geçiyor..

11.ŞUBAT.1936/Salı Gene öyle dersler bir kuş gibi gelip geçiyor. Hava soğuk azcık açıldı. Revirde fotoğraf çektim. Öğleden sonra Fizik dersinde direktör gelip öğretmeni dinledi. Ben de roman yani Ekmekçi Kadını okuyorum.

12 ŞUBAT.1936/Çarşamba Gelen öğretmenler numaraları okuyorlar. Hava gene şiddetli karı yağdırıyor.Müdür ise mektebe oturacağı için burada kendine hazırlattırıyor benim midem ağrıyor..iyi oldu..

13.ŞUBAT.1936/Perşembe Sabah üzerimde bir yük varmış gibi ağır yorgan kaldırdım.Etrafta bir kar fırtınası boğuyordu.Derslere girip çıktık.Elişinde mukavvalarımız dağıtıldı..Kimya dersinde ise romanımızı okuduk.

14.ŞUBAT.1936/Cuma Hava fena halde soğuk geçmektedir. Dersler gelip geçiyor. Günlerim ızdırap içinde geçiyor.

15 ŞUBAT.1936/Cumartesi Öğleyi bekliyorduk. Öğlede aşağı indik. Hava açık rüzgarlıydı. Liseli arkadaşlarla biraz gezip kahvede biraz oturduktan sonra mektebe avdet edip tekrar gözlerimi romanın satırlarında geçiriyorum.

16.ŞUBAT.1936/Pazar F.çektirdik. Öğleye kadar Ekmekçi Kadının başından ayrılmadım. Öğleden sonra romanı bitirdikten sonra Muzaffer ile inip gezdik. Öğlede saat 16 da da konferans dinledik. İstiklal hakkında idi. Akşam direktör okulda yatacaktı.

17.ŞUBAT.1936/Pazartesi Hava çok güzel ben de bir kırgınlık var her taraf bana zindan görünüyor.  2nci derste Cebire kalktığım zaman muvaffak olamayışım arkadaşları sevindirdi beni ise bilakis fena halde müteessir ediyor…Geçti zamanlar..

18.ŞUBAT.1936/Salı Gayet  acı bir gün ah; 4 gözle postayı bekle ki sana mektup gelsin..gelmiyor..ne çare hırslandım hemen babama bir mektup gönderdim. Akşama doğru Coğrafya dersinde kundura ölçüsü alındı. Öğleden sonra da top oynamaya gittik.

19.ŞUBAT.1936/Çarşamba Hava serin yağmurlu derslerimiz iyilikli geçiyor. Bavulum 1 gün evvel kayboldu. 3ncü derste program değişti atelyede çalıştım. Öğleden sonra da dersler geçiyor fakat bir keder bir düşünce babamdan bir haber alamıyorum.

20 ŞUBAT.1936/Perşembe  Babamdan gene bir havadis yok. Bilsen ne kadar canım sıkılıyor. Ah..Öğle teneffüsünde atelyede  parça yapmakla uğraştım. Kimya dersine ilk defa Fizik hocası gelmiş … arıyordu. İkindi de top oynadım. Eski hatıraları andım. (Yozgat’taki) Şinasi 4.1.1934

21.ŞUBAT.1936/Cuma Gene bir havadis yok. Hava rutubetli can sıkıcı. Öğleye kadar neşesiz ondan sonra az top öğleden sonra hafif yağmur yağmaya başladı. İnsanın ruhuna bir kat daha keder veren yağmur sesleri..İkindi de keza boş..

22.ŞUBAT.1936/Cumartesi Hava mülayim kar bir karış hava..Öğleye 3ncü derste babamdan bir mektup aldım. Çok sevinmedimse de işte.. öğleden sonra Muzaffer ile babamın yazmış olduğu adamı bulmak için gezdik oradan aşağı indik tekrar mektebe avdet ettik. Çamurlu karlı yollardan mektebe geldik sınıf gene değişiyor kimyahaneye..

23.ŞUBAT.1936/Pazar  Gece sabaha kadar gözüme uyku girmedi..Gece yarısı kalkıp Ali’yi,Adalı’yı,Muzaffer’i kaldırdım erkence hamama gittik.Liseli arkadaşlar da vardı.Oradan çıkarak yemeği yemeğe mektebe geldik.Geri döndük.Arkadaşlarla sinemaya gittik.(Kafeste Aşk)oynadı.Güldürülü bir filmdi.Mektepte sınıflar değişmiş oluyordu..

24.ŞUBAT.1936/Pazartesi  Bugün epeyce rahatla uyuyabildim.Zil çalıyor kalkıp yemeğe koşmalıyım ondan evvel donumu dikip yemeğe geç gittim.Öğlede mektubu babama gönderdim.Kar üzerinde bir çok poz aldırdık.İkindi tatilinde okul doktoru içki hakkında konferans verdi.Direktörümüzün imtihanı kazandığı söyleniyor..

25 ŞUBAT.1936/Salı Hava ….. açık..Öğleye doğru kapanıp kar yağmaya başladı.Gazete makalesi güneş 14 Haziranda tutulacak İnebolu’dan tetkik edilecek idi.Dersler gelip geçiyor.Teşrih hocası arkadaşların canını yaktı.Fransızca öğretmeni Avrupa’ya gidecek diye bir şayia çıktı.

26.ŞUBAT.1936/Çarşamba Hava açık karla dolmuş etraf yavaş yavaş güneşin tesiri ile eriyor.Damlardan akan su sesi insanın ruhunu ürpertiyor..Derslere girip çıkıyor.Öğlede boş gezdim.Şimdi derse çalışıyorum..İkindi de canımı sıkan ve sonunda gene muvaffak olduğum şey atelyeye girip çalışmak oldu.

27.ŞUBAT.1936/Perşembe Derslere çalışarak saatler sıra halinde geçiyor..Ağzımdan kaçırdığım birkaç kelime beni ve onu çok müteessir etti..Akşam Muzaffer’le konuşurken defterimi karıştırmaması için .

28.ŞUBAT.1936/Cuma 1nci ders Kimyadan imtehan..1nci yazılı olarak Askerlik hocası kendi hayatından bir parça anlattı.

29.ŞUBAT.1936/Cumartesi Öğleye kadar vakit geçirdik..öğle vakti aşağı indik.Liselilerle epey gezdikten sonra akşam üstü fotoğrafçılığa ait bir çok eşya aldık.Ondan evvel Lisenin önünde bir çok poz çektik ve sonra mektebe çıkarak bir film banyo yaptık..

27 de okul direktörü imtehanı kazanmış bulunarak geri avdet üzere Ankara’ya gitti.Diğer bazı arkadaşlarda imtehan olduktan sonra memleketlerine yollandılar..

 

1.MART.1936/Pazar Sabah saat 4.5 da kalkarak 3 kişi hamama gitmek için yola koyulduk. Gittik hamamları kilitli bulduk. Dolaştık tekrar gelerek yıkanıp çıktık. Biraz Mithat’la gezdik öğle de Murat’ı da beraber alarak mektebe çıktık sonra aşağı inip sinemaya gittik.(Canlı Gelin) oynuyordu. Mektebe avdetimizde kart tab ettik.

2.MART.1936/Pazartesi Bugün erkence koşup sabah birkaç tane kart tab ettik öğleye kadar dersler şöyle böyle geçti.Öğlede gene az kart tab ettik.Bu zamanda bile bazı arkadaşların ayakkabıları gelmişti.Bütün tebriklerimi yani 12 tebrik..Bugün gönderiyorum..

3.MART.1936/Salı Dersler geçiyor. Fakat yarın Bayram olduğunu biliyorum. Kalbimiz hem heyecan ve hem de acı duyuyor. Çünkü babamdan bir eşyanın gelmiş olduğunu aldığım için ve hem de yarın bayram olduğu için ikindi vakti aşağı indim babamdan gelen tenekeyi alarak aşağı geri döndüm.

4.MART.1936/Çarşamba Bugün Bayram..Sabah erken kalkarak camiye gittim..Oradan geçerek arkadaşlarla bayramlaştık.Fakat Muzaffer’in ağlaması bizi aşağı indirmeye sebep oldu ve öğleye kadar mektepte kaldık.Öğleden sonra 3 dane filmimiz vardı hepsini muhtelif yerlerde çektik.Aşağı da dolaşmadan hemen yukarı çıktım.Akşam dersaneden çıkmadım.Sanatçı arkadaşları gelmişlerdi Komedi filan yaptık.

5.MART.1936/Perşembe Sabah kalktım ve aşağı indim liseli arkadaşı aradım bulamadım mektebe çıktım. Vaktim akşama kadar aşağı inmedim. Vaktim boş geçti. Akşam arkadaşlar sanayi mektebine eğlence yapmaya gittiler biz de yaptık.

6.MART.1936/Cuma Sabah erken kalkıp Muzaffer’le kart tab ettik ve dışarı çıkarak top oynadık sonra liseliler geldiler onlarla oynadım. Bitim sıralarında Yıldırım birkaç kişi ile kavga yaptı. Öğleden sonra aşağı indim biraz gezdik sonra tekrar dönerek kart tab ettik..

7.MART.1936/Cumartesi Sabah çayını içtikten sonra futbol topunu alarak sahaya çıktık biraz oynadıktan sonra Liseliler gelmişti onlarla da oynayıp öğleyi ettik. Yemeği yedikten sonra biraz derse çalıştım. Fizik ve Tarih notları yazdım..akşamı ettik. Arkadaşım Muzaffer kart almıştı Ondan birkaç tane tab ettim akşamda Mustafa beyle eğlence yapıldı..

8.MART.1936/Pazar Sabah  (hamsiyi)yemeği yiyip aşağıya Reşadiyeli Ahmet Efendi evine gittim. Oradan çarşıya indim. Dolaşırken son sınıftaki Mehmet’e rastlayarak çok dolaştıktan sonra mektepte öğle yemeğini yiyip Muzaffer ‘le aşağı indim ve sinemaya gittik.Ah ne güzel film(Çocuğumu Çaldılar) oynadı.Akşama bazı arkadaşlar gelmişlerdi..

9.MART.1936/Pazartesi Derslere girip çıkıyoruz. Günün nasıl geçtiği belli değil. Öğlede atelyede resim çektirdik. Biraz top oynadım. Mektebe döndüm kitaplarımla meşgul olmaya başladım. Hava güzeldi..

10.MART.1936/Salı Sabah erken kalkarak aşağı indim. Hava iyi güneşli. Muzaffer’le birkaç kart tab ettikten sonra mütaalaya girdik. Teşrihe çalıştım. Öğleye kadar günümüz zor geçti çünkü 3ncü ders Kimya notları söylenecekti nihayet söylendi. 8 di numaramız. Öğlede top oynadım. Akşam gelerek mütaalaya girdim.

11.MART.1936/Çarşamba Sabah mütaalasından sonra bir el yumruk şapırtıları ile kulağım doluydu birden arkama döndüm Hamdi’nin burnundan kanı çeşmeden akarcasına akıyor ..Öğlede top oynadım.Fransızca dersinde şapka 2 çift çorap kravat verdiler seviniyorduk..İkindi de gene top oynadım.

12.MART.1936/Perşembe Kederli olarak kalktım.Öğlede Samsun’dan Ziya’dan bir mektup aldım.Çok sevindim.Öğlede atelyede çalıştım.İkindi de sulu boya ile resim yaptım.Bu gün sınıfta sıraların yerleri değişmiş bulunuyordu.Akşamda..

13.MART.1936/Cuma Bugün biraz neşeliyim. Öğlede babamdan bir mektup aldım ve Samsun’a filan cevaplarımı gönderdim. Öğlede top oynadım. İkindi zamanı biraz kırıktım. Geçti sonra bu..Yıldırım’la atıştık artık arkadaşlığa nihayete erdirmiş bulunuyorum.

14.MART.1936/Cumartesi Bugün zor istemiyerek yataktan doğruldum.Başım ve elim ağrıyordu.Coğrafya dersine kalktım…….şu satırları karaladım.Öğlede direktör gideceği için bizi topladılar ve acı günümüz oldu.Aşağıya indim arkadaşlarla görüştüm ve tekrar mektebe avdet ettim.Liselilerle top oynayanları seyrettik.Gece sinemaya gitmemeyi Kaptan söylemişti. 

15. MART.1936/Pazar Gece olmuştu yorgun bitkin adımlarımla aşağıya doğru ilerliyorduk hava bozuktu. Kendimiz ve her taraf biz gibi müteessirdi. Sinemaya girdik. Hasta idim. İsteksiz (Kadınların Dedikleri) filmini seyrettik.Saat 11 e doğru idi sinemadan çıktık.Havada hafif bir yağmur yağıyordu yürüdük ışıklı yollardan.. yürüdük.Nihayet kendimizi kalabalık bir yerde bulduk.Aralarda dolaştım yoruldum başımı bir yere dayadım dalmışım.Bir asker bana arkadaş dışarı çıkınız dedi..ne ise çıktık..dışarda gezdik..saat 12.50 geçe hasret düdüğünü işittik bekledik. Zileli arkadaşları gördük nihayet yağmurlar altında karanlığa yol verdik araba ile geldik ve yattık sabah oldu aşağı inmedim öğleden sonra indim..M. ve T.ile sinemada(Kırmızı Vagon) seyrettik.Oradan mektep yolunu tuttuk bir mütaalada uyumuşum muavin gelmiş..

16.MART.1936/Pazartesi Hava bozuktu öğleye kadar vakit boş geçti. Öğlede mektepte dolaştım böylece vakit geçti.

17.MART.1936/Salı Sabah erkence kalktım. Öğleye kadar mühim olan birine Teşrih dersinde 71 Veli arkadaşımıza aksi bir cevap vermesi dolayısıyla tokat attı ve oturttu. Öğlede Reşadiyeli Ahmet Efendi geldi. Görüştük. İkindi de hacı geldi tenekeyi gönderdik ve sınıfa döndüm. Hava mülayim rutubetli yağmurlu idi ayakkabılar verildi.

18.MART.1936/Çarşamba Erken uyandım ve biraz Teşrih okudum. Zil çaldı kalktım öğleye kadar vakit boş geçti öğlede elbise ölçüsü alındı. Sevinçli idik ve hem de kederli idik. İmtehan yaklaşmıştı saatler geçiyordu.

19.MART.1936/Perşembe Sabah erken uyanarak tarihi kucağıma aldım okudum. Öğleye kadar vakit geçti. Öğlede pantolonumu diktim oturdum. Öğleden sonra boş vakitler çalışmalar biraz kırlara doğru gezdik. Dolaştık ve tekrar gelerek kitabın başına oturduk. Akşam elimi revirde sardım.

20.MART.1936/Cuma Dışarı çıkmayarak Tarih notu yazdım. Dersler gelip geçiyor. Boş vakit yok.

21.MART.1936/Cumartesi Boş vakit yok öğleye kadar okudum.Edebiyat öğretmeni yeni geldi Şevki bey..Bir de mektup aldım Yozgat’tan Şinasi’den..sevindim..kalbimde eski hatıraların izleri beliriyordu. Öğlede aşağı indim traş oldum Ali Kemal ile gezdik dolaştık mektebe tekrar döndük..

22.MART.1936/Pazar Sabah kalkarak yatakta biraz Tarih notu yazdım ve çayı içtikten sonra hamama gitmeye hazırlandım. Hamama gittik yıkandık. Biraz dolaştıktan sonra mektebe çıktım. Muzaffer ile aşağı indik biraz dolaştıktan sonra sinemaya gittik (Hayatı İsa) oynadı. Mektebe çıktık.

23.MART.1936/Pazartesi Sabah zor kalktık. Üçüncü derse kadar titreyerek bekledik. Nihayet Tarih imtehanından çıktık. Öğlede gezdik. Son derste Fransızcaya gireceğiz..güzel sualler geldi..Kopya felan işi yaptık..onu da gönderdik..İkindi sınıftayım Teşrih kopyası çıkarıyordum.

24. MART.1936/Salı Sabah biraz Teşrih okudum ve mütaaladan çıkarak Teşrihe girdim şaşırdım başka bir şey yazıyordum sonra kurtardım..diğer derslerimize girdikten sonra Fiziğe girmiş bulunuyoruz zaten evvelce de sualleri öğrenmiştik hemen yaparak evrakları verdik ve çıktık.

25.MART.1936/Çarşamba Korkuyoruz titriyoruz. Nihayet heyecanla suallere kavuştuk. Birinci ve ikinci suallerin cevaplarını verdim fakat 3.cüyü yapamadım. Öylelikle gitti. Öğlede ve ikindide kırlarda dolaştım nihayet gene akşam olmuştu arkadaşlarla salonda gezdik sevinçli idim.

26.MART.1936/Perşembe Sabah aşağıya indiğim zaman hem elem ve ızdırap duyuyordum nihayet 3üncü derse girdim (muvaffak olamadım)diye yazıyorum. ilk defa her an aklıma geldikçe kalbime bir hançer saplanmış gibi vücudum sarsılıyor. Öğleden sonra Kimya imtehanına girdim zaten onların da suallerini biliyorduk yazdık ve çıktık. Akşam İskilipli ile konuştuk gezdik.

27.MART.1936/Cuma Bugünkü imtahanlar o kadar ehemmiyetli değildi. 2nci saatte Psikoloji imtahanı vardı..neyse onu da geçirdik. 4ncü dersi bekliyorduk nihayet Askerlik yoklamasını da geçirdik.

28. MART.1936/Cumartesi Bugün imtahanların sona erdiği gün. İkinci ders en zor olan imtahan Coğrafya idi. Onda da muvaffak olamadık son dersi bekliyorduk oda geçti. Öğleden sonra Adalı ile aşağı indim oradan Mithat‘gile gittik orada çay içtikten sonra çarşıya indik ve oradan mektebe çıktık Muzaffer yeni makine almıştı.

29.MART.1936/Pazar Gece Amasyalı hoca ile ufak bir muhabereden az kaldı döğüşecektim. Sabah erken uyanarak Korku romanını okumaya başladım. Gece ufak bir arkadaşlığımız cereyan eden istikbal arkadaşı olacağını zannettiğim Tahsin ile bugünden itibaren arkadaşlığa nihayet verdirmiş bulunuyorum. Öğleye kadar aşağı inmedim. Mektepte mektup yazdım (Yozgat ve Zile) elbisemi ütüledim. Öğleden sonra Ali’lerle aşağı indim gezdik sonra yağmur yağınca ben paltoyu alıp Mithat’gile kaçtım.

30.MART.1936/Pazartesi Derslerden boş dolu geçti öğretmenler mülayim idiler..sınıftan dışarı çıkmadım roman okudum (Korku)..Akşam hatıra defteri tutarak bazı arkadaşlara imzalatıp Mütaalada elbisemi  diktim.

31.MART.1936/Salı Sabah ceketimi ütüledim. Öğleye kadar vakti zor geçirdim. Öğlede biraz harita yaptım (Korku)yu bitirmiş bulunuyordum. Öğleden sonraki Kimya dersinde öğretmen numaraları okudu 7.8 idi Ondan sonra harita ile uğraştım. Akşam gezdim.

28 akşamı yatakhane de olan Tahsin’le atışmamızda kalbimde ona karşı olan hislerimin hepsi kırılmış bulunuyordu ben kendisine bir acı mektup yazdım ve sonra bir cevap aldım cevap yazmak istedim fakat elim varamayarak artık onunla yaptığımız arkadaşlığa nihayet verecektik ve vermiş bulunuyordum.

 

1.NİSAN/1936/Çarşamba Derslerden vakitler boş geçiyordu. İkinci ders Teşrihten notlar okundu. Benimki zayıftı çok kederliydim düşünüyordum. Boş laflarla vakit geçiyordu. Mektebimiz 75 leri vermişti öğlede atelyede çalıştım.Son derse Kimya hocamız Hayri bey gelmişti..

2.NİSAN.1936/Perşembe Sümer Kızına başladım okuyordum.. boş vakitlerle dersler geçiyordu. Öğlede babamdan bir mektup aldım sevindim.( Çalıkuşuna da) başlamış oluyordum.Vakitler roman okumakla geçti..

3. NİSAN.1936/Cuma Sabah erken uyanarak Sümer Kızını kucağıma götürdüm sayfaları çevirdim. Aşağı indim ayağım yaralıydı öğleye kadar vakit geçirdim. Öğlede bir fotoğraf çektirdim gezdim. Roman okuyordum. İkindi de dışarıda gezdim roman okuyordum.

4.NİSAN.1936/Cumartesi  Öğleyi bekliyorduk öğlede aşağı indim ayakkabımı verdim yaptırmaya. Oradan biraz gezdik bir tahta sandık aldım Muzaffer’e verdim. Ben oradan Mithat’gile gittim evde bulamadım ve geri avdet ettim..biraz gezdikten sonra ayakkabılarımı alarak mektebe çıktım. Mektepte oturdum roman okumaya başladım.. bu gece arkadaşlar Kaptan sinemaya götürecekti..film iyi olmadığından götürmedi..

5.NİSAN.1936/Pazar Sabah uyandığımda ızdırap başımı sarmıştı. Kalktım elbiselerimi giyindim. Sanki her taraf her yer benimle küsmüş gibi bir haldeydi..kalbimde bir acı vardı. Ruhumun etrafını kaplayan bu sis acaba neydi?..Hala bulamıyordum..Öğlede kadar mektepte top oynadık öğlede 2 saat evvel aşağı indik Adnan’la idim Mithat’gile  gittik 5 on dakika orada eğlendikten sonra çarşıya indik gezdik ve tekrar mektebin bunaltılı kumdamalı yollarında yürümeye başladık. Öğleden sonra Mithat’lara gittim orada bir kez çekim yaptım ve iki bardak çaydan sonra hastaneye gittim(Veli)yi gördüm..Gezdim nihayet gene mektep..

6.NİSAN.1936/Pazartesi Sabah erken uyanarak Sümeri elime aldım. Zil çalmıştı kafamı doğrultarak gazetelerle meşgul oldum. Aşağı indim öğleye kadar hummalı bir faaliyet içerisinde derslerle uğraştım. Dersler de de keza ikindi de roman okuyordum. Biraz eğlendik Akşam gene basmıştı..(X) öğleden evvel Ankara’dan Sivas’a gelirken Kayseri yol arkadaşıma rastladım konuştuk ve ayrıldık.

7.NİSAN.1936/Salı Sabah erken uyanmış kucağıma romanı çekmiştim. Bir zil kulağımı çınlattı hemen yerimden fırlamıştım.. elbiselerimi çarçabuk giyindim aşağı inerek yemeğe girdim. Öğleye kadar hava bulutlu idi o zaman babama bir mektup gönderdim. Öğlede sınıfta Çalıkuşunu okuyorduk. Öğleden sonra derslerimiz ehemmiyetsizdi dalga geçtik. İkindi teneffüsünde Muzaffer ile cam kısmında fotoğraf çektik.akşamın bunaltılı sınıfın hummalı ziyası altında boğuşan arkadaşlar işte gözümün önünde..

8.NİSAN.1936/Çarşamba  İstanbul’a bir mektup gönderdim. Gene kalktığım zaman başım uğulduyor gözüm dönüyordu. Biraz yastığı yükselttim bugün tamamlanacak kitabı aldım okudum. Yemekteyiz işte çıktık..mütaalaya girdik her taraf sanki bana bakıyormuş gibi titriyordum. Bu sınıftan o kadar bezmiştim ki öğle akşam yemekleri yenir yenmez hemen kulağıma el şakırtılarının gibi bir an bitkin rüyasına dalar gibi dururum. Sarsılır gözlerim karanlıklara dalardı. Öğle ve akşam teneffüslerinde ayağımdaki yaranın izdırabına katlanarak top oynadım. Öğlede ortaokul piyango biletleri çekilmiş idi.

9.NİSAN1936/Perşembe Ruhumun en acı zamanlarında kendime bir teselli arkadaşı buluyordum. O ise bir çok kara kaplı kitaplar oluyordu. Irmaklar gibi coşan şimşekler gibi taşan bir kalp kükreyişi hissediyordum. Bunu ise hayatımda bir dönüm noktası olarak kabul ediyordum. Aralıklarda kendimi dışarı bile atamıyordum. Dünyanın önünü sonunu düşündükçe kendimden geçer gibi oluyordum. Kalbimin ağrıları artıyordu. Bir dehşet içerisinde çırpınan bu dimağlar öğle olduğu halde mükafatını göremiyor ve bulamıyordu.Teneffüsler boş geçiyordu..Akşam mütaalasında gök gürültüleri bize baharı müjdeliyorlardı.

10.NiSAN.1936/Cuma Bugün adi kelimesi ile ifade ettiğim bir gün..Dertlerim acı saydığım saatler alabildiğinde geçiyor..Kalbimin etrafında çekilmiş bir siyah perde var biraz da kederli gibi görünüyorum..fakat bunu yanımı saran arkadaşlarıma hissettirmemeye çalışıyorum.

11.NİSAN.1936/Cumartesi Kalbimde bir heyecan var.Bir sevinç gibi ortalıkta bir fiskostur başlıyor..Mektebe dair bir şey aramağa bulmaya koyuluyorlar..Ufacık bir kelime ötede büyük bir söz oluyor..Öğleye kadar vakit böylelikle geçti..Öğleden sonra aşağı inmiştim..Ufak tefek aldım gezdim..Fotoğraf çektirdik..Hava yağmurlu idi..Akşama kadar fersiz bir halde dolaştım..2 kişi var İsmail, Adnan.. Çocuk bahçesini hafifliğimle gezmeğe çıktım. O zaman beni yürümekten bizar eden ayaklarımdı. Akşam arkadaşlar sinemaya gitmişti. Ben de yatakhanede gazetelerin içinde boğulmuş bir halde kesiyorum..bu hışırtı sessiz odanın içinde çınlıyor..Arkadaşlar gelmeye kadar bu hep sürdü..

12 .NİSAN.1936/Pazar Sabah erken uyandım zaten uyuyamamıştım.Kalktım arkadaşımı rahatsız ederek bir kese aldım ve 2 arkadaşla sabahın karanlığı yırtan hüzünlü ışığında ekmekleri ağzımıza teperek ilerledik. Hamamda çok az kalmıştım. Aşağıyı gezdikten sonra mektebin safadengiz havasını koklayarak yolunda ilerledik..İşte yemek yiyoruz..Mektep boş kimsesiz bir yoksul evi gibi..Etrafı sarsan rüzgar gittikçe fazlalaşıyor Adalı ile hastaneye indik arkadaşım Fehmi’yi yokladım oradan çıktım..Yollarda iki şey beni bizar ediyordu..Biri toz biri ayakkabım..Bir an kahveye girdim dinlendim..Çıktığımda H.Ali’ye rastlayarak M.yolunu tuttum..Mithat’a kapısının önünde rastladım.Tahir kafalarında duman savuruyordu..

13.NİSAN.1936/Pazartesi  Erken uyanmıştım yanımdaki (Çalıkuşu)romanının son yapraklarını hızlı hızlı çeviriyordum..Kulağımın bir zarını yırtar gibi zil çalıyordu.Ben hala okuyordum..Bugün başım fena halde ağrıyor kaldıramıyorum..Sevinçli de değilim öğleye kadar vaktin nasıl geçtiğini bilemiyorum..Atelyede çalışıyordum..Bir zil hepimizi sınıfa topladı.Madem ki karneler veriliyormuş..muavinin elinden karneyi yırtar gibi çektim aldım..Ne göreyim 3 tane zayıf ..başım uğulduyor.. gözlerim dönüyor .tekrar atelyeye koştum.teselliye mecburdum..bulamadım..İkindide Muzaffer Münevver isminde romanını okuyor ben de dinliyordum..En güzel  deyişleri..Kalbimdeki ızdırap teline dokundu telden cevap veren yalnız gözyaşı olmuştu..

14.NİSAN.1936/Salı Sabah kalktım başım dönüyor.Gözüm kararıyor..Her taraf bana zindan oluyor gibi..Herkes şen gülüp eğleniyor yalnız biçare..Okan çaktı.. Kara Kemal sınıftan dışarı çıkmıyor..  3ncü derse girecektik Adalı revirde bir mektup uzattı seviniyordum..Açtım okudum..Beynimden vurulmuşa döndüm..Her taraf beni sıkıyormuş gibiydi..Neydi ben de bilmiyorum ..Sanki ben sigara içiyormuşum .. Aldığım parayı sigaraya rakıya veriyormuşum..Kim söylemiş ben de anlamıyorum..Hangi beni çekemeyen mahluk bu hareketi çekinmeden Allah’tan korkmadan babamı haber etmiş..

15.NİSAN.1936/Çarşamba Erken uyanmıştım(tipi dindi) kucağıma çektim okuyorum..Sabah mütaalasındayız..Dışarıda boğuk acı ağıt sesi ile karışık sesler işidiyoruz..Hemen sınıflar  boşandı..Hepsi hayretlerle bakıyoruz(Kahraman’la) muavin döğüşüyor..Kahraman ağlıyarak bağırıyor muavin korkuyor hademelere tutturulup atılmasını söylüyor..Hepsi boş..Öğleye kadar günümüz orta halli geçti..Öğlede sahada top oynadım..Derslere girip çıktık..İkindi teneffüsünde atelyede(Çantalara) çalıştım Zil tekrar oradan da bizi aldı..

16.NİSAN.1936/Perşembe Bugün kara bulutlu ortalık karanlık gibi..Uyandım aşağı indikten sonra spor yapmaya başladım. 1 saat sonra aşağı indim. Cebir dersine kadar zamanımız iyi gitti. Cebir hocası kapıdan ayağını sokar sokmaz bütün sınıf kükredi. Sınıf içerisinden yükselen bazı başlar öğretmeni fena vaziyete soktular.1,47,58,10 bunların numaralarını yazarak muavini çağırttı ve dışarı çıkarttı. Öğleden sonra atelyede çalıştım hocadan kağıt aldım..

17.NİSAN.1936/Cuma Bugün canım sıkıntılı başımda bir ağrı var..Her an kalbimi bir ateş sarıyor ruhumun elemi ile gözüm kararıyor..Son sınıftan 200 S.Erdemir verdiği yazı işini yazıyorum..Sınıftan dışarı çıkamıyorum. Akşam üzeri yukarı çıktım..Biraz rahat ettim..

18.NİSAN.1936/Cumartesi Sabah revirde idim..öğleye kadar vakit geçti..Canım sıkılıyordu..Öğleden sonra da gene revirde kaldım..Çarşamba gününden kalma ayağımın yaralanması üzerine bu vaziyete katlanıyorum..Akşam keza..

19.NİSAN.1936/Pazar Sabah erken uyandım her taraf biraz iyi gibi görünüyor..Öğleye kadar vakti zor geçirdim. Öğleden sonra iki arkadaşımın koluna dayanarak aşağı yollandım..Parkta oturdum ..az bisiklete bindim..Ondan sonra sinemaya yollandım..(Hayatta Bir Defa) güzel bir filmdi..

20.NİSAN.1936/Pazartesi Sabah kaygı ve düşüncesiz olarak kalktım ve revire geldim.Orada oturuyor hiçbir şeyden haberim yok bir vaziyette bulunmaktayım..Öğleye doğru arkadaşlardan Ali yanıma gelerek Zile’ye gitmemizi söyledi..Bunun üzerine muavinden izin alarak aşağıya gezmeye gittik..Orada arkadaşları gördüm..Tekrar bisiklete binerek mektebe çıktım.Derste olduklarını gördüm tekrar aşağıya indim..Gezdikten sonra çıktım..

21.NİSAN.1936/Salı Akşam üzeri revirde hazırlandım yemeği yedim arkadaşları bekledim..Ondan sonra aşağıda toplandık..ve biraz sonra arkadaşlara ısmarladığı çektik..Memduh’tan ayrılarak biz Mithat’gile geldik..Oradan dışarı çıktık..Hamam kitli imiş..geri döndük biz eve ayrıldık ve geldim yattım..Onlar geldikten sonra hazırlandık eşyalarımızı alarak yola çıktık. Lisede bir faytona binerek istasyona indik bekledik Nihayet tren geldi atladık..Şimdi yürüyoruz..Bir çok istasyonları geçtikten sonra saat 8 de Zile’ye geldik..Faytona atlayıp istasyon yoluna koyulduk..Babamın dairesinin önünde indim..ve hemen içeri atladım..sarıldık..Oradan eve çıktım.. orada da hoş beş..Tam saat 2ye kadar oturdum..Elbisemi hazırlattım..

22.NİSAN.1936/Çarşamba Mektebe çıktım.Muallimlerle görüştük 4ncü saatte Türkçe hocasının dersine girdim..Oradan çıkarak dışarıda biraz gezdim ve geri döndüm..Akşam evde oturdum..Sabah erkenden uyandım biraz işlerimle meşgul oldum dışarı çıktım gezdim arkadaşları gördüm..Öğlede babamla çarşıdan bir gömlek aldım ve geri eve döndüm..bir kaç defa spor birliğine gittik..Arkadaşlarla tekrar mektepte öğretmenlerle görüşmeye gittim.akşam oluyordu..

23.NİSAN.1936/Perşembe Sabah kalktığımda yemeğimi yedikten sonra elbisemi giydim doğru sokağa çıktım..Mektebe çıktım..Orada biraz talebelerle seyrettikten sonra aşağı indim..Dolaştım stadyuma doğru ilerledim..Birisi bana dikkatle bakıyordu o anda biraz dolaştık yine gördüm..Toplantı tamamdı talebeler tekrar dağıldı ve halkevi önünde toplanıldı orada da biraz dolaştık çocukları dinledik gezdik..hava rüzgarlıydı..Birliğe gittik oturduk.. tekrar dolaştık..Onu otomobilde giderken gördüm..

24.NİSAN.1936/Cuma Bu sabah kalktığımda hava yağmurlu idi.Pencereden etrafı temaşaya daldım.Her taraf neşeli gülüyordu.Pencerede otururken karşıda panjurları açılmış bir pencereden her an beni gören ve görmek isteyen biri gönlümün ta derinlerinden içime doğan bir sevgiye yakındım ki..Kendimi her an onunla göz göze bulundurmak istiyordum..Bu günün ahengini tahmin edilebilecek başka bir şey yok gibi idi..Şu anda iki cami arasında kalmış bir beynamaz gibiyim.. 

25.NİSAN.1936/Cumartesi Bugün yatağımı gamlar içinde gördüm. Bir taraftan havanın vermiş olduğu sıkkınlık diğer taraftan başka sıkkınlıklar bugün hep benim başımda. Pijamamı giydim kalktım..temizlik yaptıktan sonra tekrar pencereye asıldım gözlerimi oradan ayırmak imkanı olmuyordu..İçeri o girince sanki mahcup olur gibi gözümü başka taraf çevirerek suçumun üzerini kapatmak istiyordum. Bazen elimden şiir defterim düşüyor gözüm kararıyordu..O..oku dediği zaman sanki sıkılır gibi başımı önüme eğiyordum bazı mısraları atlıyordum çünkü onun yüzünü fazla açmak istemiyordum..Akşam üzeri idi her taraf kapalı yağmur bardaktan boşanırcasına yağıyor sanki her damlası kalbime düşüyormuş gibi vücudum ürperiyordu..Akşam olmuştu yemek yiyorduk..yağmur yağıyor gök gürlüyor şimşekler çakıyordu. 2 saniyede bir her taraf aydınlıklara boyanıyor..Ani bir gürültülü bir ses kulakların zarını patlatacak kadar kuvvetli bir gürleyiş..Hepimiz sofradan sıçradık korktuk..Yemeğe zor başlayabilmiştik..(Birinci filmi bitirdim)

26.NİSAN.1936/Pazar  Sabah gene eski demleri arıyorduk..Öğleye yakın bisiklete bindim biraz dolaştım..Ekseri zamanlarım S.Birliğinde geçiyor..Adalı,Mithat ,ben biraz bağlara doğru çıktık gezdik dolaştık.Tekrar şehre döndük.Yarı yolda bir bisiklet alarak yolda Mithat’a öğrettik..Oradan ayrıldıktan sonra Mithat’la beraber amcasının evine geçtik fotoğraf çektim..Oradan tekrar makinayı eve bırakarak gezdim..O anda da kalbimde bir sızı vardı..

27.NİSAN.1936/Pazartesi  Bugün sözde gitmeğe hazırlanıyoruz..Sabah elbiselerimi ütüledim giyindim çıktım..Etrafı koyu bir sis içerisinde görüyordum gezecek bir yer yok dönüp dolaşıp tekrar eve geliyorum evde boş.. öğleye kadar vaktim zor geçecek..öğleyin gene göremedim.Mithat’ları bulamadım.. ne ise..bisikletle dolaştım..birkaç defa..Çok yerler gezdim..gene hiç..En sonunda buldum..Kahvenin önünde duruyordum saat tam 12 idi..Karşımda kalbimi oynatan ufak biran oldu..O anda geçiyordu..Gözüm gözüne isabet etti..kalbim yanıyordu..Vakit zor geçti..O andan sonra dolaştım..istasyon vakti gelmişti..arkadaşları birlikte bekledim..toplandık bir faytona atlayarak bizim eve kadar geldik eşyalarımı hazırlayarak faytona attım şimdi anılarımdan ayrılıyordum..elini sıktım..sıktım ama gözyaşlarımı akıtmadım..Ondan sonra babama veda ettim..Yoldayız yürüyoruz fayton hızlı yol alıyordu.Mithat biraz kafa tuttu..Altında birde at vardı o koşturuyor biz koşturuyoruz..O attan düşmüş.. şarkı söyliyerek ilerliyorduk.Şimdi istasyondayız trene bindik ayrılıyoruz..mendiller şapkalar sallanıyor ebediyete karışır gibi karanlıklara karıştık kaybolduk. Onların gözlerinden yolculuk zararsız gitti.Nihayet  trenden uykulu gözlerimizle indik..bekledik..şimdi evdeyiz..Biraz  ekmek yedik ve yattık uyuduk..

28 Nisan.1936/Salı Sabah erkenden uyanarak kalktım. Çarşıya gittim çay getirdim yemeği yiyip tekrar çarşıya çıktık ve dolaştıktan sonra mektebe geldik. Arkadaşlarla görüştüm derslere girdim vakit geçti yattım..

29.NİSAN.1936/Çarşamba Sabah zor uyandım hemen aşağı indim yemeğe girdim..mütaalaya girdim biraz Hendeseye çalıştım okudum..Zil çaldı çıktık hemen tanburumuzda kart tab ettik. Tekrar derse girdik hala muallim gelmiyor bir de bir haber yeni(direktör)gelmiş..çıktık..gördük..Bu derslerde ne uzun geliyor..canım sıkılıyor çıkıyoruz..yaralar tazelenmiş bulunuyor..yüreğimde bir acı var Muzaffer yanımdan dürtüyor anlat diye söyleniyor gözüm kararıyor o günleri anmak istemiyorum..Araya başka sözler katmak istiyorum..Öğlede muavinle döğüştük..Ankara’dan mektup gelmiş aldım..izin vermedi..çok münakaşa ettik..Akşam kart tab ettik..

30.NİSAN.1936/Perşembe Günü ne ise ufak bir teessürle geçiriyorum..Bu neşeli anlarımı bir an için şuralara yazmak istemiyorum..Çünkü bu neşe ızdırabın vermiş olduğu bir yüz neşesinden ibaret..İkindi de muavin beyin yanına gittim..Aşağı gitmek için ne ise zorla alabildim ve indim postanedeki işimi hallettim koli memuru İhsan ile 8de görüştüm..Yıldırım’la gezdik..bisiklete bindik nihayet ben yanından ayrılarak mektebin yolunu tuttum..Bugün mütaala yok..

(24) Nisan hatıralarından ..Nereye gitsem kalbimi bir ateş sarıyor ve bütün benliğimi bu ateş kavuruyordu..Arkadaşlarla geziyorum.Ruhumun ta derinliklerinden bir ses bana cevap veriyor “ seni seviyorum” diyen bir ses..bu sesi işittikçe kalbim bunun alevleri üzerindeymiş gibi ürperiyordu..Sabahın serin rüzgarları arasında bir şey görmek ve koklamak istiyordum acaba o ne idi..Ruhumu hafif titremeler sarıyor ben ise bunun içinde bir yanacak odun gibi bir şey vaziyetinde kalıyordum..

(27) Nisan Ayrılış Kalbimde o kadar bir heyecan yok yalnız hariçten gidecek seslerini duymaktayım..Gitmek dedi mi başım ani bir felakete uğrayacakmış gibi sarsılıyor..Arkadaşlar beni araba ile ta kapının önüne kadar getirdiler..İndim..merdivenden çıkıyorum kalbim daralıyor..ruhum çekiliyordu bavulu arabaya attılar şimdi ablamın elini öpüyorum hiçbir acı duymuyorum..Gitmiyeceğimi zannediyorum..Ellerini öpüyorum arabaya atlıyorum..Şimdi hep düşünüyorum..Bir an için dalıyorum..Gözlerimi açınca babam karşıda bana bakıyor kalbim bütün evlatlık hisleriyle dolup boşalıyor hemen eriyorum yanındayım elim elinden tutmuş dudağım eline inmiş ve bu anda alnımda iki busenin gezdiğini duyuyorum..Bu anda kalbimin ta içinden bir ağlayış var..Yaş hiç akmıyor..Gözümde hiç yaş yokmuş..

 

1.MAYIS.1936/Cuma Bugün mektep tatil..Elbiselerimizi muntazam bir şekilde giyindik..Hep beraberiz sabah uyandım..Ve yemeği yedikten sonra  aşağı inmek istedim fakat buna büyük bir engel çıktı..Muzaffer akşamki ufak bir meseleden başını yerden kaldırmamış ağlamış ben ise bunun sebebini anlayamıyarak teessürümden ağlamıştım..Saatlerce ısrar neticede gene muvaffak olunamadı.. ağladım.. Neçe sonra elbisemizi giyerek aşağı yollandık gezdik dolaştık döndük.. Öğle sonu arkadaşları içirmeye gittik..vaziyet orta idi..

 2.MAYIS.1936/Cumartesi Sabahtan öğleye kadar derslerle meşgul olduk..öğleden sonra  mektepten çıktık.gezdik..dolaştık..ciğerlerimizi temiz hava ile doldurduk..

3.MAYIS.1936/Pazar Sabah yemekhanede tembih edildi..(gezmeye gideceğiz)..Voleybol sahasındayız pastasına top oynuyoruz..saat 9a kadar oynadık..bizim taraf galip..Arkadaşlardan bazılarını alarak yukarı doğru bir kır gezintisi yaptık..Paşa fabrikasına yaklaştık fakat girmedik..Arkadaşlar hep beraber yıkandık ve elbiselerimizi giyerek yolumuza devam ettik.Öğleden sonra çarşıya indim..Muzaffer’le sinemaya gittik.. çevrilen film(Garip Bir Aşk) ne de güzelmiş doya doya seyrettik ve tekrar döndük..

4.MAYIS.1936/Pazartesi Artık derslerimizle baş başayız..başka hiçbir şey yok..Yalnız günlerce bir kitap elime almadığım için çalışmayı canım istemiyor..Ne ise girip çıkıyoruz..Öğle oluyor geçiyor saatler bir hızla geçiyor ama işte günün bu saatlerini neşeli ve istiraklı anlarını kaydetmeye lüzum görmüyorum..

5.MAYIS:1936/Salı Bugün başımı saran öyle bir duman var ki gözlerimi karartıyor..Mütealamızı da bir sessiz şekilde geçirdik..Şükrediyorum..1nci derse girdik karşımda Teşrih hocasını görüyorum şimdi defteri karıştırıyor gözüne ben ilişmişim..hemencecik ağzından (6) rakamı fırladı ama ben de yerimden fırlamış bulunuyordum..şimdi tahta başındayım sualler soruluyor.. cevaplar ise kesik ve sessiz hoşa gitmeyen bir şekilde alınıyordu..Hemen bir kızış beni yerime oturttu..bugün bu ıztırabı başımda buldum..

6.MAYIS.1936/Çarşamba Sabah erken kalktım hemen Aşk Güneşine sarıldım okudum zille başımı kaldırarak kitabı kapadım..aşağı indim..yürüdüm..kafam sanki bir an için bir cenderede sıkışmış gibiydi..dönüyordu..Ne yaptığımı nereye gittiğimi bilmiyordum..Zaman ve saatlerim baş uğultuları ile geçiyor..hiçbir dersten bir şey anlamıyordum..Saatler geçiyor bir de ne baksam sınıfta elektrik altında kitaba baş eğmiş vaziyette bulunuyorum..Ve bir an için anlıyorum ki akşam olmuş..

7.MAYIS:1936/Perşembe Sabah biraz zor uyandım gene romana başladım..bir türlü bitiremedim gitti..Arkadaşım gelir elimden çeker okutmaz baş belası oldu gitti..Bir türlü bitmiyor ki..Ne zaman bitecek ben de bilmiyorum..Biraz sevinçliyim gibi..ama gene kalbimde bir ağrı var..Öğleye kadar sessiz ve çıtırtısız geçti..öğleden sonra son derste gene bu musibet romanı elime alıp okuyormuşum hemen başıma birisi dikildi..şaşırdım..kitabı elimden aldı..Bay Hayri hiç söz anlar mı ne kadar rica etti isem gene muavine söyledi ve derse kaldırdı muvaffak olamadım..

8.MAYIS.1936/Cuma Yatakhanenin pis havası içerisinde başımı kaldırdım kalkmak istemiyordu..hemen yere düşüyor göz kapaklarım açılmıyordu..biraz  uyudum..zorla uyandım..Kitabı elime aldım okudum..okudum..Derslere girdim onlar da hemen geçiverdi..Dün arkadaşlar dolabımda duran siyah leblebiyi aşırmışlardı..ben beyaz pantolonumu giyindim..Saatler geçiyor.. öğlede (Izdırap Çocukları)na başladım..İkindi de gene Aşk Güneşini okuyordum..Okudum..durmadan okudum..Mütaalayı bu sahifeleri doldurmağı zor ettim..

9.MAYIS.1936/Cumartesi Bu gün her zamanki gibi derslerde saatleri savuşturuyoruz..nihayet saati  arkadaşıma sordum..-Adnan kaç dakika var- o cevap verdi -2 dakika-nihayet zil çaldı..Hemen çıktık..Koridorda gezmek istedim..gezemedim..yemeğe zor gittim..Şimdi aşağıya iniyorum..Yanımda Fehmi var..Elimde roman..aşağıya indik..Halkevinde bir sandalye işgal ederek gözlerimi kitaptan ayırmıyorum..Nihayet o da sona erdi..Yürüdüm..Kitabı birine verdim..geziyoruz yanımızda liselilerde var epey dolaşmışız..Matbaaya geldim..albümü kestirip bir de muşamba aldım..

10.MAYIS.1936/Pazar Şimdi zorlukla gözlerimi açıyorum..aklıma geliyor..Akşam hazırlandık numaralarımızı yazdırdık ve yolda yürümeye başladık..Yağmur hafif çiseleyip yerleri ıslatmış ayaklarımızı tutuyordu..Sinemanın kapısı önündeyiz arkadaşıma selam vererek içeri giriyorum..Yukarda bir sandalye işgal etmişim elimde bir kitap okuyorum..Kitabı kapadım şimdi beyaz perde üzerinde canlanan bir hayali seyrediyorum..İsmi (Moskova Geceleri) oynuyor..onun heyecanı ile kalbim hala çarpmakta..Şimdi yatağımdan doğruldum..yemekten çıktım tekrar çarşıya indim görüşeceğim arkadaşlarla görüştüm gezdim yemeğe mektebe çıktım..(Ha..onu unutmayım sabah hamama gittik öğleden sonra Muzaffer’le dolaştım)

11.MAYIS.1936/Pazartesi Bu anda bile kalbimin ağrısını duymuyorum..Dersler bitiyormuş benim hiç haberim yok..2 hafta sonra dersler yok..Öğretmenlerde bir heyecandır başlıyor talebeler ellerinde kitapları hiç bırakmıyorlar..hepsi çalışıyorlar istikbali düşünüyor..tahayyül ediyor..Ben(Dağları Bekleyen Kız)okuyorum..Heyecanlı yerindeyim bırakamıyorum..Ne de güzel romanmış..Ders saatleri geçiyor..Öğle ..akşam..işte elektrikler bile yandı..Şimdi şunları yazıyorum..

13.Mayıs.1936/Çarşamba Gece hayal gibi geliyor..Yatakhane camları birbirine çarpıyor..rüzgar bütün şiddeti ile esiyor..estikçe hız alıyor..bunlar..Gözlerimi zor açarak elime Teşrih defterimi alıyorum gözlerim o satırların içinde biran için dalıyor ve sayıklıyor..Kalkıyorum yemek zili de çalıyor..bugün nöbetçi (Tarih) öğretmeni..Tahsin’le görünür gibi birbirimizle hafif surette konuşuyoruz..Derslere giriyorum..nihayet son dersti..gök gürültülerini takip eder şiddette bir yağmur camları oynattı sarstı..arkasından dolu doldurdu..ceviz kadar dolular şiddetle yağıyordu..

29.MAYIS.1936/Çarşamba Bu gün kahvaltımı yaptıktan sonra Mehmet ve Tahsin’le şehre indik..Tahsin’i kızdırdık..biz Mehmet’le kahvede tavla oynadık..Sonra Tahsin geldi canı sıkıldı..Bezirciye doğru gittik bana acı bir kelime söyledi..ağladım..Mektebe çıkınca Tahsin’le yalnızdım yine ağladım..yemekten sonra Tahsin’i gördüm..fena tanıdığı arkadaşla İsmet Paşa okuluna gittim.. Akşamüzeri Tahsin’le kalbimizdeki kardeşlik bağlarımız kırıldı..bu tabii benim iyiliğime oldu çünkü eski arkadaşlarımı kaybediyordum o akşamda Rıza’da yattım çok müteessirdi..Tahsin yanıma geldi kabul etmedim sonra başımı yıkadılar yatakhaneye gittim yattım Tahsin’i artık kalbimden silmiştim..O gecemiz bu odalarda acıyla geçti..

30.MAYIS.1936/Cumartesi Sabahleyin kalktım Tahsin’le konuşmadım sonra elbiseleri ütüledim..

31.MAYIS.1936/Pazar Bugün sabahleyin kalktım..Kahvaltımı yaptıktan sonra biraz eskiz çalıştım sonra mektubumu almaya gittim..Geldiğim zaman Yıldırım’la Tahsin bahçede konuşuyorlardı..Yanlarına gittim sonra Yıldırım gitti..Tahsin’le yalnız kaldık..Biraz sonra yemek zili çaldı yemeği yedikten sonra Hüseyin ve Tahsin’le santırala gittik muavine numaraları sorduk söylemedi santıraldan çıkarken yağmur yağmaya başladı biraz bekledik sonra kütüphaneye gidip gazete okuduk sonra sinemaya gittik film (Bağdat Gülü) isminde bir filmdi..Sinemadan gelince biraz gezdik sonra Mithat’ların evine gittik..Tahsin ayrıldı..Bizden evvel mektebe gelmiş biz biraz askerle gezdik sonra mektebe geldik ve biraz gezdik..Bu günler yine Cebir çalıştım..

 

1.HAZİRAN.1936/Pazartesi Bugün sabahleyin kalktım kahvaltımı yaptıktan sonra müteala zili çaldı biz de mütealaya girdik..Ben Cebir çalıştım..Bugün ben dışarı çıkmayacaktım fakat sonra çıktım Hüseyin’le beraber gezdik lisenin son sınıfındaki Ferruh’a Tahsin’i sorduk..bilmiyormuş sonra Hüseyin’le kütüphaneye gidip gazete müteala ettik sonra da çarşıdan kart vs alıp mektebe döndüm biraz gezdikten sonra mütealaya girdik..Ben yine Cebir çalıştım..sonra saat 6da yemeğe girdik yemekten sonra Zileli arkadaşlarla gezdik. Sonra ikindi mütealasına girdik Muzaffer’le barışmıştık..işte bu akşam benim en güzel günümdü çünkü eski bir kardeşi yeniden kazanıyorum..

2.HAZİRAN.1936/Salı Bugün sabahleyin kalktım kahvaltımı yaptıktan sonra mütealaya girdik..mütealadan çıktıktan sonra ben mecmua almak için aşağıya indim..Cebir muallimi Cebirden söylüyor kalanlara ders verdi biz biraz mecmua okuduktan sonra yemeğe girdik yemekten çıktıktan sonra Tahsin’le beraber şehre indik..çarşıda biraz gezdikten sonra istasyona doğru gittik orada biraz oturduk ve hayati şeylerden bahsettik sonra Tahsin’in akrabası Şevki ile gezdik..yağmur yağdığı için biraz kahvede oturduk sonra okula geldik..Teneffüste kart tabettik..Mütealada mektup yazdım..

3.HAZİRAN.1936/Çarşamba Sabah mütealalarında biraz Cebire bakıyorum geri tarafını dalga geçmekte gidiyordum hergün bir defa olsun aşağıya iniyor mecmuaya bakıyordum..

5.HAZİRAN.1936/Cuma Bugün sözlü yoklamam var bunun için heyecan içerisinde imtahana gireceğim zamanı beklemekteyim öğleye kadar bekledim giremedik..nihayet öğleden sonra ikinci olarak Cebire girdim bir mücadele ile bir Cebir ifadesinin refini sordular bunlara cevap vererek dışarı çıktık dışarıda liseli Bahrullah ile Şevki’ye rastladık biraz top oynadıktan sonra aşağı indim gezdik ve geri döndüm..

6.HAZİRAN.1936/Cumartesi Öğleye kadar işimiz aşağıda gezmek ve dolaşmak oldu..Öğlede mektebe çıktık yemeği Şevki ile beraber bizde yedik ve oradan Askerlik hocasının konferansını dinlemeden baraja gittik orada Tahsin’gil yıkandılar ve M.Ali ile fotoğraf çektirdik biraz daha gezdikten sonra mektebe çıktık akşam aşağı indik..Beyza çavuşun kahvede az oturduk oradan Tokat’lı bir çocuklakarşılaştık..yatakhanede uyudu..

7.HAZİRAN.1936/Pazar Sabah gene çabucak uyandım ve kardeşimle beraber aşağı yollandık Şevki ile beraber istasyona gittim..Orada biraz oynadıktan sonra Şevki beni bırakmadı ve yemeği Lisede yedik oradan dışarı çıkarak kardeşimi bekledim gelmedi biz de gezdik onu aradık bulamadık Mithat’lara gittik orada biraz eğlendik..sonra mektep..

8.HAZİRAN.1936/Pazartesi Sabah uyandığımda başımın içerisinde birçok şeylerin birbirini yorduğunu gördüm..Tahsin’i aradım bulamadım Hüseyin ile aşağı indik M.Ali’ye kart aldım ve Şevki’yi bulunca onlardan ayrıldım..Şevki ile gezdik..Tahsin’i bulamadık ve nihayet Tarihçinin oğlu Orhan’la biraz konuştuk ve bunlar beni tekrar bırakmadılar orada yani lisede yemeği yedim öğleden sonra Tahsin’le birlikte gezdik fotoğraf çektirdik istasyona gittik..

9.HAZİRAN.1936/Salı  Sabah öğleye kadar yukarda ve aşağıda Şevki ile gezdik öğlede kardeşimle aşağı indik biraz dolaştıktan sonra Dişçi Ali Naci beylere gittik orada biraz oturduk..Zihni ile konuştuktan sonra akşama mektebe döndük..bugün beni müteessir eden Hüseyin’in bana acı bir haberi Cebirden ikmale kalması idi..Akşam Tahsin’le olan..

10.HAZİRAN.1936/Çarşamba Sabah erken uyandım..zaten uyuyamamıştım..yanına koştum..gönlüm alabildiğine neşeli bahtiyarız aşağı yollandık.Bahrullah’la karşılaştık biraz bisiklete bindim ve gezdikten sonra öğleye doğru mektebe çıkmadık afyonda yemeğimizi yedik biraz da oyun oynadıktan sonra Kemal’i alarak dişçinin evine gittik ve konuştuk bugün en sevinçli  bir günüm olmuştu..Yatakhanede serserinin biri bana çattı..

11.HAZİRAN.1936/Perşembe Sabah gene uyanmak bana zor geliyordu..çay içtikten sonra Tahsin’le birlikte aşağı indik biraz dolaştıktan sonra birbirimize sarılarak ayrıldık..Benim başım fena halde ağrıyordu..Ahmet Efendilere zorlukla yol aldım orada biraz oturdum ve tekrar mektebe çıktım..yemeği yedikten sonra biraz eğlendikten sonra Tahsin’i aramaya aşağı indim..gezdim ve buldum..Hava yağmurlu idi..

12.HAZİRAN.1936/Cuma Bugün biraz erken kalkmıştım Ali’nin yanına gittim biraz konuştuk..Ben traş oldum sonra tekrar yattım..bugün kardeşimin yanına hiç uğramadım sonra kahvaltımızı yaptık biraz bahçede gezdik akşam Yıldırım’la ben ve kardeşim biraz kavga etmiştik sabahleyin Yıldırım gezelim dedi ve bende kardeşimi alma lüzumunu duymadan Rıfat ve Yıldırım’la aşağı indik..Yıldırım’la bisiklete bindik ben düştüm kolum yaralandı kardeşim sardı Ferruh’la falan kahveye gittik ben Malatyalı Mehmet ile biraz oyun oynadıktan sonra kardeşimle yukarı çıktık biraz dolandık..yemekten sonra saat 3.5 da Tarih meselesini anlamak için aşağıya indik ve 4.5 da çıkınca döndük..Mütealada Tarihe çalıştım ve sonra biraz yattım..

13.HAZİRAN.1936/Cumartesi Sabahleyin kalktım kahvaltımı yaptıktan sonra kardeşimle ütü yaptık saat onda Zihni’ye randevu vermiştik oda eve gitmiş meseleyi anlamış bugün beni çok müteessir eden şey aksi söylemesi oldu..sonra Nedim’le beraber Zeki’yi yolcu ettik biraz gezdikten sonra öğle yemeğine çıktık..Tabi biz yine konuşmuyoruz mektebe gelince hemen ayrılıyoruz sonra Tahsin bana meselenin doğrusunu söyledi..sevinçle aşağı indik ve kahveye gittik.. sonra da arkadaşlarla gezdik..sonra fotoğraf aldırdık sonra yukarı çıktık yine dargınız..

14.HAZİRAN.1936/Pazar  Bugün sabahleyin yine erken kalktım biraz konuştuk Tahsin uyandı kızdı sonra kahvaltımızı yaptık biraz bahçede gezdik şakalaştık..kolumdaki saati kaybettim aradık..bulamadık sonra ben başkalarıyla gitmek lüzumunu duyduğum için kardeşimle Mehmet’i kandırdım onlar gittiler ben de gittim..kahvede buluştuk..ben biraz başkalarıyla ayrı oynadım sonra yukarı çıktık.Tahsin’in vaziyeti pek başka idi yemeği yedikten sonra at koşularına gittik..Hafik’e telefon ettik bulamadık yarışta kardeşimle pek az kaldık çünkü başka arkadaşlar vardı..Mektebe geldik yine dargındık biraz da sarhoş sonra yine biraz araştırdık bulamadık.. yarın Tarihten imtehan hem Tarihe çalıştım kardeşim muhtıraları yazdı..

15.MAYIS.1936/Pazartesi  Sabah biraz dolaştıktan sonra korku belası olarak imtahan vaktini beklemekteyiz. Müteala sonu şambunuairda biraz kart tab ettim..Biraz durduktan sonra bir zille imtahan kapısını bekledim. Nihayet bir zille içeri girdim Tarihçi ufak bir harekette bildiğim soruları kağıda yazdırdı..düşünmeye hacet görmeden hemen cevap verdim ve çıktım hemen aşağı indim kardeşimle karşılaştım tekrar yukarı çıktım dolaştım..

16.MAYIS.1936/Salı  Sabah Tokat’lı yeni misafirimiz (Hüseyin) kardeşimizle tanıştık ve biliştik..Sabah hocamdan izin alarak mektepten çıktık ve askeri hastaneye gittik arada beraber birkaç poz çektik ve oturduk..eğlendikten sonra aşağı doğru yollandık biraz gezdik..Yağmur başladı birbirimizden ayrıldık biz mektebe geldik onlar orada kaldılar.. Mektepte yemeği yedik karşımda gene Hüseyin’le karşılaştım akşam eğlendik konuştuk..

17.MAYIS.1936/Çarşamba Sabah gene erken kalkmıştım yemeği yedim mütaalaya girdik.. Hüseyin’le biraz konuştuk ve sonunda aşağı indik biraz gezdikten sonra otomobil garajında bir otomobil tesbihledik ve dolaştık aradığımızı bulduk görüştük öğle olmuştu ben ayrıldım ve yemeğe çıktım onlar Tokat’a gittiler..Ben öğleden sonra biraz voleybol oynadım ve Edebiyata çalıştım..Nihayet kitaba başladım..Şehrimize yeni  Rıfat Özkan gelmiştir..

18.MAYIS.1936/Perşembe Bu gün çok sevinç ve heyecan içinde saatlerimiz geçiyor Sabah vaktim çok fena geçmedi derslere çalışıyorum..Hava karışık yağmurlu insanın canı sıkılıyor..Mektepte dursak bir türlü..durmasak bir türlü..Her ne ise saatlerimiz bile zor geçiyor..Kendim etrafımı bir sis içerisinde görüyor gibi oluyorum..Bu anlarda bile sesim çıkmıyor kimseyi gözüm görmüyor..

19.HAZİRAN.1936/Cuma Bugün Edebiyat dersinden imtahan olacağız onun için derslere çalışıyorum..Sabah yatakhanede bir gürültüdür baş gösterdi ne olduğunu anlamak için kalktım(güneş tutuluyor)dediler..Hemen aşağı koştum tutuldu..açıldı..Edebiyat imtihanına girdim öğretmen üç sual sordu.. biraz düşünüp yazdıktan sonra anlatmaya başladım güzel geçti..öğleden sonra aşağıya indim ve gezdim..

20.HAZİRAN.1936/Cumartesi  Bugün hava güzel ama canım sıkılıyor..Muzaffer memleketten geldi..öğleye kadar biraz gezdik kamp elbiselerini vermek için bizi kışlaya götürdüler..fakat öğleye yetişmediği için vermediler.. ne ise öğleden sonra giderek elbise ve diğerlerini aldık..Üzerimize giyindikten sonra çarşıya indik biraz dolaştık gezdik tekrar mektebe çıktım Müdür bey istetmişti gittim kendisini gördüm..

21.HAZİRAN.1936/Pazar Gene Askerlik elbiselerini giyerek çarşıya gittik..orada arkadaşlarla görüştükten sonra biraz da gezdik.. ayaklarım ağrıdığı için çok gezemedim..tekrar mektebe çıktım..öğle sonunda yarış vardı oraya kadar gidemedim ve Tahsin’le Zihni’lere gittik..onunla biraz konuştuktan sonra gezdik..Ben oradan ayrıldım ve mektebe çıktım Tahsin de arkamdan gelmiş..biraz oturduk kendimiz hakkında konuştuk..

22.HAZİRAN.1936/Pazartesi   Sabah Saat 4.10 da kalk zili vurdu..hepimiz asker elbiselerini giyerek hazırlandık..bekle ki Askerlik hocası gelsin..o da 8.5 da geldi..ve saat 10 a kadar sabah yemeğini yedik..Öğle yemeğini de verdiler ve asker bando ile birlikte buradan hareket etti..biz arkada arabasız koruyucu idik..biz de yol aldık araba yolculuğu çok fena değildi..oldu oldu nihayet yolda arabadan inerek yaylıya bindim ve Çermiğe geldim..Biraz sonra arkadakiler geldiler..

 23.HAZİRAN.1936/Salı Sabah soğuğun şiddeti ile üşüyen vücudumda ürpermeler içerisinde kalktım koğuş çok fena idi..ne ise çayları içtikten sonra biraz istirahat ettik..nihayet talim zamanı gelmişti hepimiz birlikte talim etmeğe çay kenarına gittik..ordan 3 saat sonra öğle yemeği için Ordugaha geldik yemek zamanı geldiği halde ekmek gelmediği için yemek yiyemiyorduk nihayet ekmeksiz yemeğimizi yedik..

24.HAZİRAN.1936/Çarşamba  Sabah soğuğunda uyandım kollarımı sivri sinekler şişirmiş fazlaca kaşıntı veriyordu..Onunla bir parça meşgul oldum..Sabah talimine hazırlanarak yerine gittik..3 saat talimden sonra Ordugaha döndük.. canım sıkılıyordu..her yer bana düşman gibi bakıyor başım hiçbir tarafa sığmıyordu..Herkes bana karşı cephe oluyordu..

25.HAZİRAN.1936/Perşembe Sabah Tahsin’le erken uyanmıştık..konuşuyorduk..ufak bir müsademe oldu..ne ise o da muvaffakiyetle bitti..Sabahtan öğleye kadar nöbetçilik vasıtası ile Ordugahta kaldım.. öğleden sonra da ayağım ağrıdığı için girmedim..Akşam üzeri Tarih öğretmeni araba ile geldi..Erhan ile biraz gezdik dolaştık akşamda ders yoktu oyun yapıldı..

26.HAZİRAN.1936/Cuma Sabah erken uyandık elbiselerimizi giyerek çaya hazırlandık.. saat 7de talime çıktık orada birkaç hareket yaptıktan sonra Süvariler Marşını öğrendik..ne ise Ordugaha döndük yemekleri yiyene kadar silahları sildik..yemekten sonra akşam talimini Çermiğin deresindeki düzlükte yaptık..Çermikte yıkandık kardeşim her şeyden üstün olan Tahsin bana kardeşlik bağlarımızın çözülmesini ve artık hayatta kör olan bir sevgi….

 

9:TEMMUZ.1936/Perşembe (Ankara’ya hareket)için hazırlandık..gitmek istiyordum..katip odasında işlerimi bitirerek gidip gidemiyeceğimiz belli değildi nihayet akşama doğru hazırlandık..Tahsin’le küs ayrılacaktık fakat onun beni çağırması üzerine yanına gittim biraz konuştuk ve çarşıya kadar gittik orada kebap ve yiyecek aldıktan sonra mektebe kadar araba ile çıktık..orada biraz hazırlandık ve şimdi tekrar arabayı bekledim nihayet  araba geldi müdür beygile selam verirken ayrıldık..istasyona geldik bekledik..tren geldi atladık ayrıldık..Trenin şık şık sesinden şişen başımı çantaya dayayarak biraz uyumuşum..uyandım etrafım karanlık kompartımanın pis havasını koklayan yüzümü dışarı sarkıtarak bir derin nefes aldım..yürüyorduk..(tren macerası uzun sürer onu bırakalım..) 

11.TEMMUZ.1936/Cumartesi Akşam trenden indim ve doğru bavullarla taksiye atladık..İrfan yanımdaydı..Kooperatifin yanında indim..ememgile yürüdüm onlar evde yokmuş..bavulu komşuya koydum oradan çıktım Mecid’e geldim..İlk defa Salih ile karşılaştım sonra hoca ile..Bu günde camiye gittim orada az oturduktan sonra dışarı gezdim dolaştım akşamı zor yaptım..

15.TEMMUZ. 1936/Çarşamba  Sabah erken kalktım tren zamanı gelmeden istasyona indik orada hem treni bekliyor ve hem de Hüseyin’i bekliyordum..Nihayet Hüseyin’den ümit kesildi..oradan trenden el sallayarak Ankara’dan ayrıldık..yollarımız hiç tükenmiyor..tekerlekler dönüyordu..birden tekerlekler yorulmuş olacak ki bizi bir düz ovada durdurdu.. sonradan anladık ki kazan patlamış artık Yerköy’e bir telefon ettik..bir saat bekledikten sonra lokomotif geldi ve bizde Yerköy’e indik..oradan arkadaşlara veda ettik ve bizde saat 9 a kala Yozgat’a indik..Bavulu bir hamala vererek eve kadar geldik..kapıyı çaldım ve içeri girdik sarmaş dolaş..ağlaştık..konuştuk..saat 1 de veya 2 de yattık..

16.TEMMUZ.1936/Perşembe Sabah adetim veçhile erken uyandım yemek yedikten sonra kendimi bir parça dinlendirdim ve gezdikten sonra  da gelip eve oturduk..Fahri ile etrafı dolaştık akşama yaklaşıyordu ki Şekerpınar  mahallesine gittim..Çatak’a gitmiştim..annemin mezarını bulamadım..

20.TEMMUZ.1936/Pazartesi Bugün Çamlık’a çıkmak arzusu beni yiyordu nihayet Fahriyle birlikte yemeği yedikten sonra yavaş yavaş yürümeğe başladık Çamlık yolunun güzel havasını alan ciğerlerimiz gururundan şişiyordu..ikide bir arkamıza döndüğümüzde Yozgat’ın umumunu birden bir objektife aksettirmiş gibi görüyor doyulmaz manzarasını temaşaya dalıyorduk nihayet  kıvrıntılı yollar bizi kamp yapan arkadaşların yanına ulaştırdı..orada ikindiye kadar gezdikten sonra evlerimize avdet ettik..

22.TEMMUZ.1936/Çarşamba Bugün sabah erken Fahri(arabalara bakıyım köye giden varsa bende gideceğim)diyerek evden çıktı artık bekle ki Fahri gelecek akşama kadar bekledik gelmedi sonra anladık ki bu gitmiş..ben de öğleye kadar evde oturdum..öğleden sonra biraz öteberi almak için çarşıya çıktım..gezdim..dolaştım ve nihayet eve döndüm..

25.TEMMUZ.1936/Cumartesi Bugün sabah evde dururken bir de Fahri çıktı geldi boş ve bomboş olarak ne ise oturduk konuştuk..

27.TEMMUZ.1936/Pazartesi İhsan geldi diye işitmedim de sabah gezmek için Meymenet  ablamlara gitmiştim..Orada İhsan’ı gördüm görüştük..evde yemek yedikten sonra dışarı çıktım..biraz gezdim evde Nevşehir’e gönderilecek mektuplar vardı onu yerine verdim. Öğleden sonra evde oturduk ben mecmualarla vakit geçirdim..

 

3.AĞUSTOS.1936/Pazartesi Bugün hiç evden çarşıya çıkmadım..Sabah Meymenet ablamlara gidip gidip geldim..Dün istasyon postasını dört gözle bekleyen Fahri bugün hiç kaybetmeden postayı bekledi..Orada Muharrem’le Mehmet’i beklediler ve evlerine kadar götürmüşler ..Fahri eve gece yarısı geldi ben istirahatim sevince karışıp giderken bugünde kendimi uykunun tatlı yollarına bıraktım..

7.AĞUSTOS.1936/Cuma Hüseyin geldi sabahleyin evde idmanımı yaptıktan sonra evden çıkmak için hazırlandım..ve ayrıldım..Polis hanesinin oraya geldiğim zaman Muammer’le karşılaştım..”gel beyim Hüseyin geldi sizi görüştüreyim” dedim ve beraberce kahveye kadar yürüdük baktım Hüseyin oturuyordu hemen hararetli ve arkadaşlık bağlılığı ile ellerimizi sıktık ve gösterilen yere oturduk..konuştuk..Sonra gezmek için oradan ayrıldık..

8.AĞUSTOS.1936/Cumartesi  Günler hep kendi kendine geçiyordu fakat bu zamanlarda düşüncelerimiz başımızdan hiç eksik olmuyordu..Bir defa babamlardan ümit kesildi diğer akrabalardan da ümit yok şimdi yapılacak iş(kendim çalışıp kazanıp bir miktar para biriktirmek olacaktı) eve geldiğimde evin vaziyeti berbat bir halde o benden perişan..nihayet bir iş ucu bulduk oda yeni gelen sinemaya biletçi olmaktı..

9.AĞUSTOS:1936/Pazar Bugünden itibaren sinemada biletçi olarak çalışmak vazifesini elime almıştım fakat işlerin ters gidişi beni kızdırıyordu..Sinemanın açılması emniyet müdürü müsaade etmiyormuş onun için vekalete tel çekilmiş bu haller benim canımı sıkıyordu adamcağız da işlerin kötü gitmesinden fena halde kızıyor ve emniyet müdürüne atmaya başlıyordu..Böyle vaziyetler pek can sıkıyordu..

12.AĞUSTOS.1936/Çarşamba Bugün artık müddeti hitam bulmuştur.. hapis gibi Yozgat’a veda edecektim..Sabah erkence uyandırdılar..arabaya eşyaları götürdük Fahri tekrar oraya geldi ben ablamgilden ayrılmak üzere onların yanına gittim..artık onları yazmak için büyük bir deftere ihtiyaç var..ne ise ayrıldık..

17.AĞUSTOS.1936/Pazartesi Bugün sabah soruşturmak istediğim fakat soruşturamadığım Maltepe Askeri Lisesin de ……posta ile gönderdik..gitti..Sonradan diğer arkadaşlardan aldığım malumata göre beni görmek arzusu ile aramış fakat bulamamış..saatlerimizi boş zamanlarımızı doldurmak için dolaşmak istiyorum ve her defalarda bir çok yerleri gezerek yoruluyordum..

24.AĞUSTOS:1936/Pazartesi Bugün öğleye kadar evde kaldım fakat dışarıda bir davul sesi işidiliyordu..Bu nedir diye kendimi dışarı attım sonradan anladık ki (Dil Kurultayı Bayramı)imiş..ve dört gün devam edecekmiş ..ne ise arkadaşlarla biraz gezdik..dolaştık..

27.AĞUSTOS.1936/Perşembe Bugün de sabırsızlıkla beklediğim posta bugün gelmişti..Ablamdan mektup alacaktım postacıyı ancak öğleden sonra görebildim..fakat bu seferde mektup vermediklerini söyledi oradan mahzun ve kederli bir halde eve döndüm..Hemencecik bir mektup yazdım ve Muammer’inde gönderilmesini yazdım ve postaya verdim..Sabahleyin postacı gidecekti akşam yine prova için ta yukarı mektebe kadar gittik..

29.AĞUSTOS.1936/Cumartesi Kalkar kalkmaz 7 gün cildine sarılıyor faydalı bilgileri ile kafamı doldurmaya çalışıyordum..bu haller iki saat devam ediyor ondan sonra elbisemi giyerek dışarı çıkıyordum..bu günde aynı veçhile kırlarda Madenin sokaklarında yalnızca geziyordum geceleri prova yapmaya gidiyorduk..

30.AĞUSTOS.1936/Pazar Sabah etrafa yaydığı güneş ziyası ile kamaşan gözlerimi zor açarak etrafımı zor görüyor terlikle pijamayı ayaklarıma zor geçiriyordum..Ne ise öğle zamanı idi ki ben dışarı çıkmıştım hemen yukarı mahalleye kadar çıktım yorgun adımlarımla oralarda bir parça dolaştım..akşam olmuştu..erkence yemeğimi evde yedikten sonra ( müsamere için) yukarı gittim..müsamere vermiştik..

31.AĞUSTOS.1936/Pazartesi Sabah saat 7.5 da kalktığım bu günlerde elime aldığım 7 günün 6.ncı cildini karıştırıp bazı yerlerini okumaya başladım. Bu anda gözüme çöken uykumun tesirinden başımı ellerimin arasına alarak uzun bir uykuya daldım..Bu tatlı uykudan saat 3.5 da uyanmıştım..yemeğimi yedikten sonra biraz oturdum kitap karıştırdım..Mükerrem ablam gelmişti onlara birman ve kırepdüşen aldım..akşam da biraz gezdim..gece hikaye okudum..

 

1.EYLÜL.1936/Salı Gün geçtikçe kederlerim bir parça silinmiş oluyordu..2 gün sonra küçük kardeşimi sabırsızlıkla bekliyordum bu sabah yine uyanır uyanmaz cildi kollarımın üstüne çekerek okumağa daldım..uykudan uyanır gibi bir de uzanıyım ki öğle olmuş..hemencek kalktım kırlarda bol hava almağa çıktım arada Kazım..Cavit arkadaşlar köyden gelmişler hep birlikte mahkemenin havuzunda yıkandık..

2.EYLÜL.1936/Çarşamba Sabah erken uyanmıştım yeniden uyumak istedim fakat uyuyamadım..Kitap karıştırdım..yoruldum tekrar uykuya daldım desem yalan söylemiş olurum uyumak için çalıştım uyuyamıyordum ..kalktım ve dışarı çıktım..ayakkabımı yaptırdım..Şirin ablam çağırtmış gittim onların işlerini gördüm..gezmek için de şimdi yoncalığa doğru indim ve şu satırları güneşin kızıl alevleri altında karalıyorum..

3.EYLÜL.1936/Perşembe  Sabahleyin tatlı uykudan kaldıran kalbimin hızlı çarptığını duyuyordum.. ne ise..yavaşça  elbisemi giyindim postaya bakmaya gittiğimde postayı boş bir halde handa yatıyor buldum..Tekrar eve kederli ve meyus bir halde elim boş dönüyordum çünkü Muammer gelmemişti..ne ise tekrar eve yatağa girdim akşamı da zorla yaptık..Gece de mecmuaları okumakla vakit geçirdim..Akşam davete gittik..Muharrem ağabeyimgile..

4.EYLÜL.1936/Cuma Gene sabah uyandığım vakit mecmuayı kucağıma çektim gözlerim onun satırlarına daldıkça kafamda bin bir eski hatıralar canlanıp siliniyor okuduğum sayfaların bazı satırlarını gözlerim takılarak kafama bir şey söylermiş gibi kafamla konuşuyor..

5.EYLÜL.1936/Cumartesi   Bugün öyle okudum ki tam 6 saat..sabah başladım öğlede sona erdirdim..artık kafama bir ağrı girmeye başlamıştı..hemen evden fırladım Fahri’nin dükkanında pantolonumu  diktirdim..ve bol hava almak için karşı tepeye çıktım..ve bu satırları karalamağa başladım.o anda at üzerinde duran yüzbaşının hemşiresi (Zeynem) hanım attan düştü..

9.EYLÜL.1936/Çarşamba   Günün istirakları hep başımı yiyordu..şimdi düşünüyorum buradan ayrılmama  tam 20 gün var..bu müddet zarfında vakit geçirecek bir şey bulmak lazım..fakat bazı zamanlarda başkalarına menfaat yerine zararım dokunuyordu..Bunları kendi kendime islah etmek benim en büyük emelimdi..Bunları bir an evvel yapmak istiyordum..Daha başka düşüncelerim hülyalarım vardı ki bunları hatırladıkça insanlıktan çıkıyordum..ufak bir düşüncem ve kafamı dolduran şeyde şu idi acaba Muammer Yozgat’tan gelirken bir satırlık olsun mektup getirebilecek mi..acaba  muvaffak olabilecek mi..zaten birbirimizden uzun uzadıya muhasebe etmeden ani olarak ayrılmıştık..Bunları düşündükçe bir taraftan kafamı dolduran bu şeylerin tesiri ile acı ve ızdırap çekiyorum..Bir taraftan da belki 2 satırlık mektubunu olsun alırım diye bir dakika sevindim ve yüzümün çizgileri gerildi..

11.EYLÜL.1936/Cuma  Bugün akşama doğru aşağı ufak bir gezinti yapayım dedim ve evden ayrıldım..fakat bu geziş biraz da sevinçli nihayet buldu..Bir aralık kendimden geçmiş düşünüp duruyor bazı şeyler kurmağa çalışıyordum..Bir de ne görsem..Bizim eski komşu bey aralıktan geçiyorlarmış..Kendim bir an için heyecanlandım ve başımı öne eğerek mahcup bir halde yoluma devam ettim..Bunlarla bir parça mesafe aralandıktan sonra bir defacık olsun arkama bakayım dedim ve döndüm..o anda kalbimin en hücra köşesinde bir sızıltı duydum..Bu bakış nihayet birkaç saniye devam etmeden başlar eski istikametine çevrilmişti..Ben duramadım tekrar bakmak istedim ve kafamı çevirdim..arkalarından uzunca baktım..bu bakış kalbimin elemine arkadaş olarak tekrar yoluna devama mecbur oldu..

15.EYLÜL.1936/Salı  Günlerin geçişi akıllara hayret veriyor..bir de bakıyorsun ki akşam olmuş..geze geze yoncalığa doğru yollandım..biraz gezdikten sonra Şakir Efendilerde oturdum..Kadınlariyle görüştük..tekrar oradan şehre geldim..arkadaşları buldum..hep beraber gezdik..lokantaya gittik..yağmur yağmaya başladı Cavit’te Yozgat’a gitmiş..Evde gece de mecmua okudum..

19.EYLÜL.1936/Cumartesi Bu gün sabahı zor yaptım.Erken uyanmıştım hemen mecmuaları alarak okumaya başladım..Artık ondan da bıkmıştım..yanı başımda boynu bükük mahzun yetimler gibi duran albümü aldım karıştırmaya başladım..eski maziye karışmış günlerin hatıraları şimdi kafamda canlanıyor..bazı hayaller üzerinde uzun müddet dalıyor en ufak teferruatlarına varıncaya kadar göz kaçırmadan bakmaya çalışıyorum..bazılarını kendisine baktığım halde görmeden çeviriyordum..nihayet o da sona erdi..Artık evden çıkayım dedim saat 12.30 da evden çıkıyordum..ilk rastladığım ve karşılaştığım Nurettin Bey oldu..Onunla bir mağazada görüştüm..bu anda geçen sene ve bu yazda Ankara’daki görüştüklerimizi hatırlıyorum..bir müddet konuştuktan sonra ayrılmış oluyordum..biraz gezmek istedim fakat gezilecek yer yoktu ki..ne ise tekrar eve döndüm..odama çekilerek mesaimle baş başa kaldım..

21.EYLÜL.1936/ Pazartesi Bundan iki gün evvel Kırıkkale’den (Enver) gelmiş hiç haberim yok..havalar da yağmurlu geçtiği için dün hiç dışarı çıkamadım..bugün biraz hava açılınca dışarı çıkayım dedim ve Hüsnü ile birlikte onu gördük..ondan sonra top oynamak için hep beraber oyun yerine geldik..biraz oyun oynadık..zaten de akşam olmuştu..evlerimize kadar yol aldık..

23.EYLÜL.1936/Çarşamba Her gün sabah evden çıktıktan sonra Terzi Fahri’nin yanına gidip pantolonla uğraştırıyor velhasıl her gün böyle vakit geçiriyorduk..orada bugüne kadar bir ceket çevirttirdim ve bugün de bir golf pantolon yaptırmaktayım..Hazır oluyorum ki Azmi’nin söylediğine göre 5 gün sonra yani Cumartesi günü Sivas’a yolcu olacaktık..ben de bu sebepten dolayı pantolonumu bir an önce diktirmek istiyordum..

24.EYLÜL.1936/Perşembe Gece uyumamıştım..üzerimde azgın bir hastalık dolandığını seziyordum..sabah erken uyanarak hamama gittim orada yıkandıktan sonra hasta başımın ve vücudumun ağrıdığını duyarak eve geldim..Bir parça yorgunluk çıkardıktan sonra terziye gittim..pantolonuma başlamamış olduğunu görünce kızdım..oradan çıktım ayakkabıcı Salih Ustaya vardım onunda gelip geçtikçe yapmadığını görüyordum..vakit dardı..ne ise eve koştum..ciltçi Kazım’ın cildini elime aldım..yırtık yerine bakmağa başladım..Utanıyordum nasıl götürüp vereyim diyordum..ne ise cildi bir gazeteye sardım koltukladım hasta adımlarımla Kazımgilin eve yollandım..Kapının önünde bir taş yerine oturdum karşımda Kazım..cildi uzatmadan ona bir çok şeyler söylediğimi hatırlıyorum..ama neler söyledim bilmiyorum.  Allahaısmarladık diye ayrıldım ..yavaş adımlar.. Muharrem ağabeyim bana gripin almıştı hemen ablama bir çay yaptırdım içtim ve yattım.. bir an sonra terlemişim kalktım..terziden golfu aldım çocukla eksik yerlerini tamamlaması için geri gönderdim.. akşama doğru eve geldim..hasta olarak yatağa girecektim..Muharrem ağabeyimler geldiler..

26.EYLÜL.1936/Cumartesi Sabah erken kapının tokmak sesiyle uyandım(Azmi) haydi geliyor musun?.diyor..gidemiyeceğim hastayım cevabını verdim ve yattım biraz sonra arabacı iki defa kapıya kadar geldi ve gidemedim..bu gün kaldım onlar subaşına doğru yol aldılar..

27:EYLÜL.1936/Pazar Bugün gitmek için vesait bulamadık. Sabah birçoklarına bakıştırdık yarın gideceklerini söylediler.. ne ise bugün bizde gezelim diye akrabalara gittik fakat baş ağrısı hiç eksik olmuyordu..İkindiye kadar şöyle böyle vakit geçti..ikindide arkadaşlarla vedalaşayım diye Körüklere gittim baktım top oynuyorlar düdüğü bana verdiler oyun bittikten sonra da hep birlikte evlerimize kadar yürüdük eve girdim..Akşam Fitnatlar vardı..

28.EYLÜL.1936/Pazartesi Sabah erken uyandırdılar çabucak elbiselerimizi giyindik bavulları gönderdik ablam parayı verdi Muharrem abeyim getirdiği on lira ayrı bir lira verdi..sarıldık öptük..gözyaşları aktı..ben merdivenlerden iniyordum..aşağıda arkadaşlar da vardı yüklediler yürüdük köprübaşında eşeğe bindim hepsine Allahaısmarladık dedim..Belki bu ayrılış ebedi olacaktı..Kim bilir..ne ise..yol aldık eşekten bazı iniyor yürüyordum..velhasıl usançla akşamüzeri Kadışehri’ne vasıl olduk..Hava soğuktu ben üşüyordum..Bir oda da sabahladık..

29.EYLÜL.1936/Salı Sabaha 4 saat kala konaktan ayrıldık altımızdaki hayvanlar sıkı yürüyordu Develi dağına tırmanacağımız sırada boyunbağımı çocuk boğazından düşürmüş dönmedik..ilerledik..Ay ışığı altında bir zaman yürüyerek dağlar tepeler aştık..bir uzun ovaya düşmüştük ki tan yeri ağarmaya başlıyordu..Güneş bulut arkasındaydı..yollar hep köylü kağnılarıyla doluydu.Öğleye doğru Zile’ye ulaştık..Pazar yerinden zor güç geçtikten sonra hana hayvanları bırakıp eşyaları hamala verdim eve geldim.. Muammer yanımda..

30.EYLÜL.1936/Çarşamba Evimizde aile efradının arasında idim..Bir türlü Akdağ’dan aldığım rahatsızlık gitmiyordu..Burada da bu ufak hastalık benimle boy ölçüşüyordu..Öğleye doğru kalktım dışarıları gezmek istedim..Öğretmenlerimizi ve müdürümüzü göreceğim diye  mektebe kadar yoruldum..Hocalarımın elini sıktım..müdür odasına girdim..koltuğun bir tarafına iliştim..ufak konuşmalardan sonra müdür bana “ Oğlum biz sana teşekkür ederiz..Sen bizim şerefimizi artırdın seninle iftihar ederiz ila nihaye” dedi..Uzun konuşmalar.. az sonra el sıkmalar ..

 

1.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Perşembe İkindiye doğru hava almak için dışarı çıkmıştım.Bu halimden istifade eden sıtma beni üşütmeye başladı..Ben de Ahmet’gilin eve kadar yürüdüm oda arkamdan geldi evde teyzemlerle görüştüm..yukarı arkadaşların yanına çıktığımda fazla üşüdüğüm görülüyordu..ne ise..üşütme arttı durmak imkansızdı..arabaya haber gönderdik..bir de baktım Şahap geldi..beni kurtardı..eksik olmasın bizim eve kadar gittik..

2.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Cuma  Bugün ufak tefek alalım diye çarşıya çıktık..bir Frenk gömleği aldım..üşütme beni yakaladı ama evi zor buldum..bazı aralarda burnumdan fazla kan zayi ediyordum..akşama kadar baygın bir halde yatıyorum akşam Nahiye Müdürü gelmiş oturdu görüştük..

7.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Çarşamba Zile’den hareket..Bugün Sivas’a gitmek için hazırlık yapıyorduk.. sabah kalktığımda başımda bin bir gürültülerin yol ettiğini hissediyordum..Öğleye kadar vakit geçirmek için Fırkaya gittim orada biraz gazete karıştırdım fakat bir türlü başımdan gitmeyen ağrının sebebi ne olduğunu bilmiyordum..bavulu hazırlamak için eve geldim..eşyaları aşağı kadar indirdim bu anda kapı çalındı..baktım babamdı..çok hırslı olduğu görülüyordu..parasızlığın vermiş olduğu sıkıntı başından aşmıştı..yüksek değerli arkadaşlarımın gösterdiği teklifi reddemiyerek bugün davet yapmış bu anın evde gösterdiği tesirde çok büyüktü.. bir yıldırım felaketi gibi çöken bu hadise evi alt üst ediyordu..evet bu hatırlar doğruluyordu ama evde hangi şey vardı her şey tükeniyor..bitiyor..en sonunda dünyada görülmemiş bir evin batması bir ocağın karalması..korkulan yapılmak istenilmeden yapılan hareketler ilerde belki bir büyük felaket belki de herkesi sevinç ve neşe içerisinde kalacak ve istikbalin bir hediyesi karşısında bütün aile ocağı yeniden hayat bulacak ne çare ki şimdiki geçen günler bir gün evvelkinden daha fena ve acıklı geçiyor..bunlara ışık verecek güneşe dua edecek eller ne kadar çok olacak ah..o günler gelse bu zulmet ortadan kalksa..başımın uğultuları kalbime verdiği acı ile adımlarımı zor atıyor ikide bir söylenen sözleri dinlermiş gibi muhatabımın yüzüne bakıyordum..nihayet araba yanındayız eşyaları koydum bir kırık sandalye çekerek üstüne ilişiverdim..beklediğim anlar gelecek diye hep hayalliyorum..bu ızdırap yuvasından bir an evvel ayrılıyım diyordum oradan bir zaman geçtikten sonra trende arkadaşlara Allahaısmarladık diyordum..yolda Mithat’la görüşüyoruz….ve uğultulu başımı kompartımanın bir yerine dayıyorum..

11.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Pazar  iki gündür sıkılan canımı bugün dinlendirecektim..dün mutfakta nöbetçilik yaptım..acemilik pek fena..akşam bavul odası açılır açılmaz hemen koştum komidi buldum fakat içerisindeki Fransızca kitabının kaybolduğunu gördük müteessirdim komidi yatakhanem olan tarafa getirdim bugünde aşağı inmek istedim fakat öğleden sonra inmek istedim..zaten dün inmiş postaya 3 mektup bırakmış ve diğer arkadaşlarla da görüşmüştüm..bugünde öğle yemeğinden çıktıktan sonra Baran’la birlikte aşağı indik sinema kapısına geldiğimizde fena hallerle karşılaştık..Şu söz söyleniyordu(duracak ve oturacak yer yok) aşağı boş olduğunu söylediler .. ne ise..filmi görmek arzusu nasıl olursa olsun içeri girmemizi ısrar ediyordu..Sık bir kalabalıktan yite kalka zor bir geniş yere çıktık arkadaşımı sıkıştırarak yanlarına iliştim plaklar bitip tükenmiyor..nihayet elektrikler söndü..film çevriliyor beyaz perde üzerinde (Aysel)in pozları görülüyordu..birçok heyecanlı anlar geçirdikten sonra film sona ermiş ve (son)kelimesini beyaz perde de görüyoruz..Bütün halk oturduğu yerden bir anda kalkıyor ve ayak patırtılarıyle yarışıp birbirini takip ile merdivenlerden iniyorlar ben de kalabalık arasında bir gölge..

13.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Salı  Dün başlanan dersler bana biraz gerilim verdi çünkü defterlerimi oturduğum sıramı tayin etmiştim..yalnız yanımda arkadaşım yoktu..yeni derslere ısınıyordum elimde çalışmak için bir tek kitap bile yoktu..yarın gelecek hocalar belki müzakere yapacaklar isabeten biz kalktığımızda muvaffak olamayacaktık..ne ise derslerin hepsi çabuk gelip geçiyor ama bazı hocalarımızdan azami istifade ediyorduk not tutuyorduk.. bilhassa bunu bize daha yakın gösteren edebiyatçı ve direktör oluyordu..sınıf şekli zararı yoktu..Ben de bu anda bir not çıkarıyordum Coğrafya notu diğer not defterlerimde tamamdı..Cebire kalktım..esrarlı şeyler talih şans yardım etti ..fakat benim şansım bir adama karşı tutmuyor o da Tarihçi..ondan öyle korkuyorum ki o aklıma gelince vücudum bir ürperme içinde çırpınıyor aklıma getirmeyim geçen sene meselenin neye dayandığını biliyorum ..fakat bu sene böyle olmanın imkanı yok..yarın için şimdiden tarihi karıştırarak okuyorum..

15.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Perşembe  Dün derslerimle uğraşırken boş saatlerimde atelyede model yapmakla uğraşıyordum..bugün sabah zille erkenden kalkıyorduk..dün yatakhaneler nakledilmiş oluyor ve bizde eski sınıfımız üzerinde arkadaşlarımızla birlikte bulunuyorduk..sabah bir araba sesini müteakip karşımda Adnan’ı gördüm..elini sıktıktan sonra yemeğe yetişmek için elbiselerimi giyiyordum..bugün gelen ufak bir şey beni perişan ve mahzun bir halde bıraktı..hayatımda böyle şeye ilk defa olarak tesadüf ediyordum..

20.İLK TEŞRİN(EKİM).1936/Salı Günlerden beri sukün.. sevinçli ahenkli derslerimizle meşgul olarak bu güne kadar geldik..fakat bugünün ızdırabını kalemimle değil kalbim ve ruhumla anlatabilir miyim ki günün verdiği doğrulukla yataktan  sükun içinde doğrularak hep birlikte elbiselerimizle aşağı iniyoruz..Kahvaltıyı yaptık..sınıfta sükun ve yorulan gözlerle kitaba ve beyaz kağıt üzerinde yazılan yazılardan karşıdakine bakan başlar hep sükutla dinliyordu..bu ses sınıf içinde birden bir anda sarsılmış dünya mahremini çevirmiş güneş ters dönmüş zelzelede kopmuş binalar yıkılmış..bulunduğumuz binaların az yıkılmıyan kısımları üzerimize uçuyor.. bu anın hayalleri başımızı sıra üzerine dayamış bizi göz yaşlarımızla beraber giden ruhun arkasından çırpınan başlar.. sükut..heyecanlı dakikalar dışarı çıkıp içeri koşmalar mendilleri ellerinde sessiz fakat gözyaşları yüzlerinde bir iz bırakarak mendile kadar akıyor..bu andaki vaziyetimi anlatmak imkansız..elemin en son haddini bulan şaşkınlık ve çılgınlıkla buraya şuraya koşan ben artık nefes alamıyacak bir halde idim..Yukarıdan şapkasını aldım..sırama oturdum birkaç kelimeyi kafamın dağınıklığı ile nasıl yazdığımı bilemiyorum..şimdi toplanan mektep ufak bir sıra olarak yola dizilmiştik..en önde dört kişinin götürdüğü çelenk güzel çiçekler ve yeşil yapraklar kendi resmi ve adı ile süslenmiş bulunuyordu..bu halde yol üzerinde başımız yerde ilerliyoruz..müdürün sözü ile sıradan ayrılarak tabutu süslemeye gönderildim..Avluya girmiştim ilerde Adnan’ın yıkandığını söylediler hemen kendimi içeri atmak ve onu kollarımın arasına alarak öpmek istiyordum ve o heyecanla kendisini görmek için kapıyı ittim karşıda bir tahta sedye üzerinde uzun serilmiş boylu boyunca yatıyor.. bu yatıştaki canlılık insanı çıldırtır..saçları tel tel eski ipekliğini hiç bozmamış..çenesinde biraz sarılık var.. karnını ve bacaklarının yarısını kapatıyor.. bu anı gören gözler kendisini zaptetmek için …hemen kollarımı açarak ismini anarak bağırdım ve onu son defa olsun öpeyim diyordum fakat müdahale buna da mani oldu..şimdi dışarıda bir ağaca yaslanarak göğsümdeki nefes darlığını gidermeye çalışıyordum..bir an sonra gözlerimin önünde tabut yürüyordu..ben de çaresiz adımlarıma dayanarak yürüdüm..yoldayız..caddenin etrafını iki taraflı kaplıyan sıra ile talebelerimiz önde iki büyük çelenk ortada kalabalıkla götürülen bir tabut..bunun içinde yatan kim diye soranlara ne cevap verilecek şaşıyordum..takatı kalamayan bacağımı zor atıyordum..en nihayet mezarı başındayız..bir zaman sonra sükut..bu sükutun arasından yükselen sesi dinleyen bir sürü meyus insan..başlar yerde muayyen bir noktaya saplanmış dimağ hep onun dünyadaki hayali ile dolup boşalıyor..”Adnan” diyor..   

 26.İLK TEŞRİN.(EKİM).1936/Pazartesi iki gündür kendi başımı dinlemeye vakit bulamıyorum arkadaşlarımın tebrik klişeleri için bana verdikleri kartonlarla uğraşmaktayım fakat Cumartesi ve Pazar günleri de öylece geçti Cumartesi çarşıda alınacak şeyleri aldım..Pazar günü sabah lisede duş yaptık fakat dün gittiğimiz yeri biliyorduk.  M. Adalı Ben gitmiştik..ben yapmadım bugünü bekliyerek lisede temizlendim..ondan sonra biraz da gezdik nihayet akşam olmuştu..

27.İLK TEŞRİN.(EKİM)1936/Salı  bu günde mektepte boş saatler geçirmedik..Sabah mecmuayı getirerek hemen sayfalarını karıştırmağa başladım.akşama doğru maaşların verildiğini işiderek hemen koştum ve hemen almağa koştum..borçlarımı verdim..kitaplarımız geldi muavinin odasını dolduruyorlardı..

29.İLK TEŞRİN.(EKİM)1936/Perşembe Bayramın nasıl geleceğini tasavvur ederken saatlerin hızıyle geçen anların nasıl tatlı veya acı geçtiğini yazmak isterim..aşağı tören yerine inmeden evvel yağmur yağması bizi fena vaziyete düşürmüştü fakat bu hareketimiz biraz sonra güneşin gök yüzünde gözükmesiyle zail oldu..kaptanın düdüğü ile bahçeye toplanmıştık..zaten iki gündür talim yapıyor elbise temizlikleri velhasıl bu gün resmi geçite tam iştirak edecektik dizildik meydan yerine geldiğimizde alanın bir çok yerleri işgal edilmiş bulunuyordu..biz de gösterilen yeri kapladık uzun müddet beklemeler oldu gittikçe alanın halkı artıyordu..ben resmi geçide iştirak etmeden kaptanın makineyi omzuma takarak kıtadan ayrıldım..şu anda resim çekmek için oraya buraya koşuyordum.. o arada yanımda iki cazip gözün hayalimden ayrılmadığını gördüm.. bu gözler kalbimde yeni his ve heyecanlar uyandırıyordu..aralıklı fasılalarla gözler gözlerle karşılaşınca o kadar buhranlı anlar geçirmek hiç tasavvur olunmaz ..istikbali düşünmek akla gelmiyor fakat o an için iki çift göz gözün içinde yanan sevgi hisleri ruhun derinliklerinde yeni bir yara açıyor..bu yara belki ebedi belki kısa bir zaman için gelip geçici olacaktı..fakat bunu bilmek önceden öğrenmek pek güç..bu sevinçli anların istikbalde insana bir saadet ve neşeli geçmesi için günü böyle kalp ağrılarına tutulması ne iyi ve hoş bir şeydir bunu ancak  iki böyle kalp duyar..

 

1.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Pazar   Günlerin bazı saatlerinde kalbimi sıkan bir hissin bir elin beni ağlatmak istediğini duyuyordum..ben ise böyle şeylerle daima kalbi ince ve ufak tesirlerden üzülür bir insan olduğumu biliyorlar mı?bilmiyorlar mı?..öğlede sinemaya gitmek için yanımda aldığım bisiklete atladım..ayrıldım..sinemaya geldiğimde halkın her yeri işgal etmiş buldum önde bir yer işgal ettim..o anda pantolonum yırtılmıştı..Bir güzel film görmek isteği ile kalbimiz çarpıyordu..(Garp Cephesinde Kanlı Hücumlar) oynuyor..korkulacak şey mahşer yeri gibi adımlarımızı sinema kapısından dışarı attık..yürüyoruz..biraz dolaştık yine hafta tatili tamam oldu öyle kızıyorum ki bu günden sonra bir hafta mektepte kapanıp kalacağız..

3.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Salı   Dün akşamdan beri hala kitap dağıtıyorlardı..seviniyoruz..kitaplarımız geldi..bugün mecmuada almak için bir heyecan sarfediyorum meraklı olduğumu söylemeye hacet yok..işte Mustafa Fransızca dersinde kalemle elimin üzerini yaraladı hocadan izin alarak dışarı fırlamaya mecbur oldum..Son saatlerimi Tahsin kardeşimle atelyede valizimde sarfettim..

5.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Perşembe  Koyu karanlıklar içerisinde girmek bir mefhum altında kaybolmak cismiyle mahvolmak bir ruhun ızdırapları ..bu ızdıraplar kalbimin her yanını saran ..o mu bundan bu işkenceden bir an olsun ayırmayan..

8.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Pazar   Kalp ağrıları..bu günler hep ruh ve kalp sıkıntıları ile geçiyor..şu anda biricik ruhumu okşıyan şeyin ne olduğunu anlamak için bir saniyede kalbimden geçenleri hatırlıyorum..ilk sevginin nasıl doğduğunu kendimde tefrik ve tahlil ediyorum..gözlerim bir an için takılan o noktadan ayrılmıyor..bu ayrılmayış gizli bir cazibenin tesirlerine kendini kaptırdığı anlaşılıyor..bu anda iki gözün karşılaştığı ve manalı bakışlarla bir çok şeyler söylediği seziliyor..bu saniyede ruhumu saran ve yıkan bir alarm bana zahiri tatlı fakat çok acı şeyleri verdiğini biliyorum..bu o kadar güzel bir şeydi ki hayatta en bahtiyar olduğum gün ve saat bu saatti..bir an içinde kalbimin çarpmasının arttığını hissediyordum..bu şeye “Sevgi” dendiğinin anlayabilmenin hududu genişliyordu..Sevgi denilen alem o saatte damla damla kalbime bardağından su boşaltıyordu..bu dakikaların heyecan ve şiddeti bütün vücudu sarıyor gözleri muayyen bir noktada toplanmış dimağ boş bir fanus baş uğulduyor titreyen vücutta sallantılar görülüyor..bu dakikada kalpte bir şey bir ümit var ona ulaşmak onu sevmek onun aşkiyle yaşamak..bu amel ile çarpan kalp artık benliğini kaybetse yerinde fakat  o yine aynı hızıyle çarpıyor..istikbalin koyu karanlıkları içinde bir çok şeyler seziyor ve görmeye çalışıyor..şimdi yegane gaye onun ruhu ve hayali ile yaşamak ve müstakbel bir sevgi temin etmektir..karşında bu hayal silinmesine kadar sevinç ve neşe devam eder..bir an sonra bu hayal silinirse sevgi kalbinin en üstünde bir yer tutar ve bir emel onu aydınlatır..onu her zaman görmek ve gözlerindeki manalı bakışlar ile karşı karşıya gelmektir..

15.İKİNCİ TEŞRİN(KASIM)1936/Pazar Bugünü de heyecanlı bir gün olarak kaydediyorum..en önünden geçtiğim onlarda gözümün önünde bir çok canlı meşumlarla uğraştım..ve sevinçli anlar geçirmeye muvaffak oldum..vakit öğleden sonra olmuştu ki sinema kapısında idik..filmin “Godem” olduğunu söylediler..içerde yanımızda resim öğretmenimiz de vardı bir çok heyecanlı ve anlaşılmaz sahneler.. beyaz perdede  nihayete vasıl olduktan sonra  sinema binasının gürültülü havası içinde kanepeleri takırdatarak kıvrıntılı merdivenlerden iniyoruz..kalabalıktan arkadaş seçmek için başımızı her tarafa çeviriyoruz..bir an sonra Kabakyazısı’nda geniş adımlarımızla ilerliyoruz..yine sınıfın pis kokulu havasına sanki hasretmişiz gibi derin nefesler alarak ciğerlerimizi dolduruyoruz ..biraz sonra muavin  “şapkalar yukarı” diye çağırıyor..hepimiz bu şaşkın adamın haline acıyarak söylediği sözleri hemen yerine getiriyoruz..

16.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)/Pazartesi  Hayatınızın en mesut anı hangisidir?..cevap: sevdiğim adam bana seni seviyorum dediği zaman..soru:hayatınızın en büyük teessürü hangisidir?..cevap: sevdiğim adamın inandığım gibi çıkmadığını gördüğüm zaman.. (kurum ilavesi..sayı 26)

17.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Salı  Izdıraplar günden güne başımı yemekte şu anda başımdan geçenleri düşünüyorum ilk anda beni en çok meşgul eden şeyin parasızlık olduğunu görüyorum..babam da 2 sene evvel beni bu hallere düşürmüştü..hiç param olmadığı günler ve almak istediğim şeyleri de alamadığım zamanlar.. ah..bu yokluk..babamda olsa beni muhakkak parasız bırakmayacak ama o da ne yapsın.. ne çare ki önü boş bir istikbal bağrında varlığı temin etmek için burada didinirken bana babam ve daha akrabalarım tarafından sarfedilen paranın hiç olduğunu görüyorum..gün günden ızdırabımı artıran bu mesele olmakla beraber birde hiçbir yerden mektup alamayışımızdır..Sivas’a geleli bir ayı geçti 6 mektup yazdığım halde birine cevap alamadım.. her gün rüyalarım bütün eniştem ve evimiz..ablamgilin korkunç hayalleri ile dolduğu halde bir tek mektup alamayışım beni çok üzüyordu..akşam yatağa girdiğim gibi evimizin hayali beni birkaç saat meşgul etmeden yanından ayrılmıyor hele sabah olmadan birkaç saat evvel bu fikirler kafamda birer canlı hayal uysal fakir çocuklar gibi bir türlü beni bırakmıyorlardı..

22.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Pazar   Bugün heyecanlı olarak sokakların çamurlu havanın karışık olmasına rağmen bir iki defa kapının önünden geçtim..gördümse de mektup alamadığım için çok müteessirim sabah arkadaşların ekserisi mektebimizde kurulan (izci) teşkilatına dahil oldukları için yakındaki Tepe köyüne gitmişlerdi..Öğle sonunu bekledik 3 arkadaş yavaş adımlarımızla sinema kapısına yaklaştık..bugünkü film “Savaş Şarkısı” oynuyordu..bu filmin harikulade olduğunu söylemekle mübalağa yapmış olmuyorum..başımda dönen hayal hep bu filmdeki sahne ve dekorlar..

24.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Salı  her sabah bu sabah ki gibi gamlı görünmemişti..üzerimize çöken miskinliğin arttığını hissediyorduk yataklarımızdan kalkmayı canımız istemiyordu..bir elle seni yatağa girmene icbar eden kuvvet ne idi..o aralık gözlerim pencereden dışarı çevrildi..bir de ne göreyim..kış ayına girdiğimizi müjdeleyen temiz yüzlü bir kadın gibi mahzun ve gamlı etrafı istirdadına ortak etmiş gibiydi..artık o eski kuş sesleri ve ağaç yeşillikleri solmuş her şeye bir sükun çökmüş sessizliğin izleri her yerde kendini gösteriyor.. “kış bize fakir sessiz temiz bir kadın yüzünü hatırlatır”..mektebimizde kışın soğuğundan korunmak için bugün sobaları kurmağa başladılar..

25.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Çarşamba  Bugünkü ızdırabım dünkünden daha fazla ..dünden beri kardeşimle ufak bir meseleden dolayı küs olduk..bu küsüşme zahiri idi..bunun sonu büyük ve umulmayan bir hadise ile neticelendi..Kan kardeşimi bu kadar basit düşünceli olduğunu bilmiyordum..fakat bu hareketten onun çok büyük istifade edişi benim hayretimi artırdı..aynı sırada beraber oturduğumuz halde sırayı terkederek başka arkadaşlarla değişti bu hal beni çok müteessir etti onun bana bağlılığı bundan ibaret midir diye düşünüyorum..düşündükçe kafamdaki bütün şeylerin alt üst olduğunu anlıyorum..

26.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Perşembe  Gece yarısından beri uyumak istediğim halde muhayyilemin karışıklığı buna mani oldu..gece yatakta düşündüğüm ve kafamı yoran hayaller tatbik sahasına girmiş olsa dünyada tek fert olarak gösterilebilir mi..fakat  kafamda muhayyilemi yoran fikirler hepsi boş bir hülya ve hal kavgalarından ibarettir..bunları bir türlü atmak istedim fakat atamadığım hayaller beni sabaha kadar meşgul etmekte devam etti..Bugün kendi halimde düşünüp dururken sevince….olan düşünceme sebep bir mektup alışım oldu..”Kemal” den Yozgat’ı Akdağ’ı hatırladım..

28.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Cumartesi   Bugün ki yapacağım ve gezeceğim şeyler hep kafamda karışık bir halde dolaşmaktadır..bir kere kafamın yakınlarında şunlar canlanmaktadır..çarşıya iner inmez mecmuayı alıp göz gezdirmek ..oradan cadde yolunu tutup birkaç defa dolaşıp onu görmek ve onun ufacık ellerinin tuttuğu kaleminin yazılarını okumak ve bu okunan şeylerle kalbimi ve teessürümü dinlendirmek istiyordum..acaba bu düşündüklerime muvaffak olabilir miydim..heyecanıyla yerimde durmağa vaktim yoktu..bir kaç saat sonra bunları bir bir görecektim..fakat  sabırsızlık hislerim beni bütün bütün rahatsız ediyor ve bırakmıyordu..

29.İKİNCİ TEŞRİN.(KASIM)1936/Pazar İşte aradan bir gün geçti..şimdi ise dün yaptıklarım bu gün ise yapacaklarımı düşünmemek gayri kabil.. dünkü heyecanlı anlar hep gözüm önünde..insan veya canlı bir şey değil ki kendisine çekilmesi için lazım geleni yaparak yanımdan kovuyum ..hayal..gözlerimi yumuyorum bilakis onu daha iyi ve canlı olarak karşımda görüyorum..Kalbimden sileyim diyorum..bu ise gayri kabil..ah o gözler ve bakışlar..benim bütün varlığımla kendisine bağlamasına amil..hafif bir tebessüm ruhumun derinliklerinden kopan sıcak bir sevgi ile onu yalnızca karşılaşabilmek ve bir dakika olsun sevgimiz hakkında konuşabilmektir..acaba buna ne zaman hayat var olan görme uzvumla nail ve muvaffak olacağım..bu saat ve dakikaları düşündükçe vücudumun ürpermelerden kurtulmadığını hissediyorum..Hayallerim geniş bir ufuk içerisinde aldığı vaziyetlere bakarken birden bire dimağımdan bütün hayallerin muvakkat bir zaman için silinip başka şeylerle meşgule koyulmayan..gün güne dimağımda dolaşan ağrıları birken iki ve daha müsait saha buldukça artarak yayıldıklarını görüyor ve anlıyorum..Nasıl bir aile içerisinden ayrılarak bu yuvaya geldiğimi düşünüyorum..konfor yaşamağa alışkın bir ailenin mali sebepler dolayısıyle ne acı felaketlere uğrayacakları ve bu aile içerisinde okumak çağını bırakamıyan çocuğun okutulması..aile efradının fazlalığı.. düşünülmeden geçinilecek bir kafa meselesi değildir..muhayyilemi yoran bu şeylere nihayet vermek saadet ve refaha kavuşmak daha yakın bir istikbale ait mi?..ah..zamanın acıları içinde yıpranan kafamı koparmak ben de Adnan gibi toprağın bağrında hiçbir acı duymadan ferah ferah yatmak ebedi uykuya dalmak..beni bir an evvel isterken bu günlerin ne kadar acı ve ızdıraplı olacağını da düşünüyordum..evet arkamda benden medet ummıyan bir şey görsem bu fikirlerimin çok yakın günlerde bana müptela olmasını isterdim..ne çare ki her şey aksi makus yaradılışlar bir birini takip etmiş..

 

3.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Perşembe İşte sınıfta dalgın dalgın bu satırın hülyasına dalarak kafamla meşgulüm..bu rüyadan Ömer bir şaka sonu mektupla nihayet beni bir hakikatle uyandırdı..alel acele mektubun satırları gözlerime bakmadan kayıp geçiyor.. bir an içinde dünya başıma zindan sanıyorum..o satırları tekrar tekrar okuyorum ve acı bir hakikatle karşılaşmak heyecanı ızdırabı bir yılan gibi beni kıvrandırmaktan çekinmiyor..acı çok acı bir gün ve dakikamı yaşamaktayım..ailemin bu vaziyetlere düşeceğini gözlerimle görsem inanmak kabil olur mu idi? ..ah..bu ahlar bütün bir ömrün ızdıraplarına bedel sanıyorum..gün günden tatsız geçtikçe kendim de tuzlu bal yemiş gibi her tarafım ani bir reaksiyonun tesiri ile sarsılıyor.. düşünmek en üstün düşünmek..gözlerimi istikbali görmek için açıyorum.. önümde pürüzlü bir ufku aşabilmek için çok şeylere rastlayacağımı seziyorum..

5.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Cumartesi Müdürle birlikte çarşıya inmiştik ayakkabı yaptırmak için ve lastik almak için geldiğimizi biliyorum..hemen tamir işini gördük fakat bazı engel dolayısıyle lastik işi için geç vakte kadar beklemek ve dolaşmak icap etti..lastiği aldık ama markasının fena olmasına rağmen nasıl dayanacağını sonra öğreneceğim ..yarın erken hamama gitmek istiyoruz..nasıl rahatsız olmalı

6.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Pazar  Filmin güzel yani (Tarzan)olduğu söylendiği için gitmek mecburiyetinde kaldık ve istifade ederek aşağıya karın fazla yağmasına rağmen koştuk..

9.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Çarşamba İki gündür ne yaptığımı nerelerde durduğumu ne okuduğumu hatırlamak istiyorum..Yalnız bir şey okudum..ne okuyorum..bütün varlığımla her şeyimle bu romanı takip ediyorum..”Göz Yaşları”..isminden anlaşılıyor birkaç yerlerinde gözlerimden gayrı ihtiyarı yaşlar akıyor..bugün bitirmek istiyorum..her  halde öğle teneffüsünde bitireceğim..akşamda mektuplar ..çok mektuplar karaladım..tam 5 dane..hepsi Yozgat’a.. bakalım birine cevap alabileceğim mi..?

10.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Perşembe Bugün Baran Yozgat’a gidecek ama müsadesizliği var onu yok etmek lazım..

..

15.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Salı Bugün bayram bir çok tebrikler gönderdim..hastayım..kardeşlerimizden biri olan iki yıl beraber geçirdiğimiz hayattan bugün ayrılıyoruz..Arif mektepten çıkarılıyordu..Bayram ama gidip gezilecek yer yok..aşağıda bir parça dolaşmak ondan sonra yemek zamanı olduğunu anlayarak mektebe çıkmak..başka bir şey yapmıyoruz..Kabakyazısı denince aklımın düşünüp bir zora saplanması gibi bizde gözümüze yürümek için bir yer kaplıyan  bu mefhumsu hakikatı zorca………………………/

28.İLK KANUN.(ARALIK)1936/Pazartesi fırtına kapanmış yollar gelmeyen posta hoş fakat çok acınacak kara gömülerek gelen ihtiyar öğretmenler

 

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile